Vakantie

Madrid legt Airbnb zwaar aan banden

Print
Madrid legt Airbnb zwaar aan banden

Foto: Shutterstock

Na onder meer Amsterdam en Barcelona is nu ook Madrid van plan om paal en perk te stellen aan de wildgroei aan Airbnb-adressen. Vooral in het historische stadscentrum zal er amper nog plaats voor zijn. Het komt daarmee tegemoet aan de verzuchtingen van heel wat inwoners die zelf geen betaalbare woonst meer vinden.

In Madrid is een nieuw wetsvoorstel op tafel gegooid waardoor zo'n 95 procent van alle Airbnb-logementen in het historische stadscentrum zou verdwijnen. De Madrileense secretaris voor stadsplanning José Manuel Calvo wil namelijk striktere maatregelen opleggen voor het verhuur van kamers en woonsten. Deze nieuwe wetgeving zal van toepassing zijn in de zone van het historisch stadscentrum en omvat de wijken Malasaña, Chueca, Sol, La Latina en Lavapiés.

De stad Madrid wil concreet actie ondernemen door verhuurders van volledige gebouwen dezelfde voorwaarden op te leggen als hoteluitbaters. Appartementen zullen op hun beurt niet meer dan 90 dagen per jaar verhuurd mogen worden aan toeristen. Bovendien moeten die flats voorzien zijn van een aparte toegangsdeur. Dat maakt dat haast enkel nog de appartementen op de gelijkvloerse verdieping in aanmerking zullen komen. 

Ook in Valencia en Palma

Madrid is trouwens niet de enige Spaanse stad die afgelopen week bekendmaakte Airbnb aan banden te zullen leggen. In Valencia willen ze verbieden dat de appartementen met het beste uitzicht aan toeristen worden verhuurd. Enkel logementen op de gelijkvloerse en eerste verdieping zouden nog zijn toegestaan. In Palma, de hoofdstad van Mallorca, worden dan weer alle ongeregistreerde adressen van Airbnb gebannen.

Niet te missen