Vrijdag brugdag: wat is open en wat niet?

Print
Vrijdag brugdag: wat is open en wat niet?

Foto: vrs

Vrijdag is een brugdag tussen de feestdag van Hemelvaart en het weekend. Op die dag is er een aangepast aanbod bij het openbaar vervoer. Op vrijdag 11 mei zullen de banken gesloten zijn, maar de postkantoren zijn open.

DE LIJN

Op donderdag, op de feestdag van Hemelvaart, geldt voor De Lijn op het hele net de zondagsdienst. Op vrijdag is er in alle provincies een “aangepast” aanbod: in Limburg geldt de zaterdagdienst. Via de routeplanner op de website en de apps kunnen reizigers hun rit plannen. Daarnaast krijgen ze ook realtime informatie over hun bus of tram. De belbuscentrales en Lijnwinkels zijn vrijdag open, al kunnen de openingstijden aangepast zijn. Meer info: www.delijn.be

NMBS

Ook bij spoorwegmaatschappij NMBS rijden de treinen op de feestdag van donderdag volgens de zondagsdienstregeling en vrijdag rijden de treinen volgens de dienstregeling van een werkdag, met die nuance dat een groot deel van de piekuurtreinen niet rijden. Reizigers krijgen ook hier de raad om de routeplanner op de NMBS-website te raadplegen, of de app of de sociale mediakanalen. Ook het stationspersoneel kan de reizigers informeren. Meer info: www.belgianrail.be

BPOST

Donderdag is een feestdag en dus worden er geen post en pakjes bedeeld op die dag, meldt B-post, maar vrijdag is een gewone werkdag bij de post: brieven en pakjes worden besteld en de postkantoren zijn open.

GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIE

Om te weten of de administratie van uw stad of gemeente open is, surft u best naar de website, waar de stand van zaken zal worden meegedeeld, want het kan wisselen. “Volgende vrijdag is zeker niet overal een brugdag”, klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, “sommige gemeentelijke administraties zullen open zijn, andere niet, en soms kan zelfs de ene dienst wel open zijn en een andere zal de brug maken”.

Zo zijn de stadhuizen van Hasselt en Sint-Truiden vrijdag wel gewoon geopend, maar blijven de stadhuizen van Tongeren en Genk dicht.

WARENHUIZEN

De grootwarenhuizen zullen donderdag dicht blijven omwille van de wettelijke feestdag, maar vrijdag kunnen klanten er weer op de normale openingstijden terecht voor hun weekendinkopen.