Onderzoekster UHasselt in top vijf grootste wetenschapstalenten

Print
Onderzoekster UHasselt in top vijf grootste wetenschapstalenten
Neerpelt -

UHasselt-onderzoekster Hannelore Bové (27) maakt kans op de prestigieuze titel van Wetenschapstalent 2018. Dat maakte het internationaal toonaangevende wetenschapstijdschrift New Scientist bekend.

Postdoctoraal onderzoekster Hannelore Bové is genomineerd omwille van haar onderzoek waarin ze erin slaagde roetdeeltjes in menselijke stalen zoals bloed of urine te detecteren.

“Bij onvolledige verbranding, bijvoorbeeld door automotoren of houtkachels, komen roetdeeltjes vrij. We weten dat die kankerverwekkend en toxisch zijn. Tot voor kort was er geen goede techniek om ze op te sporen in ons lichaam. Tijdens mijn doctoraatsonderzoek, dat in oktober vorig jaar is afgerond, ben ik erin geslaagd om zo’n techniek te ontwikkelen”, vertelde de Neerpeltse eerder deze week nog in onze krant.

Als finalist zal Hannelore op 31 mei haar onderzoek voorstellen aan een jury tijdens het New Scientist Live-evenement in Utrecht. Die dag wordt ook de winnaar bekendgemaakt. Hij of zij ontvangt 2.500 euro en krijgt ruime aandacht voor zijn of haar onderzoek.

De finale gaat tussen vier Vlamingen en een Nederlander. De top vijf kwam er op basis van het oordeel van een jury en een publieksstemronde waarvoor achtduizend mensen hun stem uitbrachten.