Frank Degruyter dompelt Neos onder in sprookjeswereld

Print
Frank Degruyter dompelt Neos onder in sprookjeswereld

Foto: Hélène Vissers

Lommel - Ondanks het mooie weer genoten 36 leden van de geweldige voordracht 'Grimmlachen' door Frank Degruyter.

Hij begon zijn voordracht met uit te leggen dat de sprookjes oorspronkelijk niet bedoeld waren voor kinderen, maar voor de opvoeding van het volk. In 1812 was Napoleon de grote heerser die probeerde Rusland te veroveren. Hij had dat beter niet gedaan want het draaide uit op een grote ramp. Ondanks de toestand probeerden de mensen toch te overleven.
De gebroeders Grimm schreven dan verhalen voor het volk. De koning was het hoofd van de elite, maar God was het hoofd van iedereen. In de sprookjes komt eigenlijk de maagd Maria meer voor dan kabouters.

Hij begon met het scheppingsverhaal. Hoeveel jaren de ezel, de hond, de aap en de mens graag zouden willen leven. Omdat de mens liever langer zou willen leven dan 33 jaar, kreeg hij de jaren van de anderen die minder lang wensten te leven erbij. Dus de eerste 33 levensjaren van de mens verliepen goed, en dan begonnen de andere jaren: hard werken voor een huis, kinderen laten studeren, later babysitten op de kleinkinderen en zo meer. Besluit: het leven is niet altijd een pretje.

Voor zijn volgend verhaal schakelde hij moeiteloos over op het Limburgs dialect. Natuurlijk ging hij trager spreken en hij maakte de opmerking dat in het plaatsje Heks helemaal geen heks woont. Het sprookje van de slimme boer die de duivel te slim af was en zo de berg met goud en juwelen wist te bemachtigen, werd heel ludiek verteld. Natuurlijk werd het sprookje van de gouden gans in het West-Vlaams verteld. Verder kwamen de verhalen van de kikkerkoning, de slager met steeds dezelfde droom, de soldaat en de jager aan bod. Hij wist al deze sprookjes op een ludieke manier te vertellen en om te zetten naar onze huidige maatschappij en koningshuis.
Besluiten deed hij met een raadsel: wat is het goede en wat is het slechte nieuws? Het goede nieuws is: ik houd van u. Het slechte: ik houd van u.

Natuurlijk kreeg de heer Degruyter een groot applaus voor zijn geweldige voordracht. Bij de koffie en de taart werd er nog even nagenoten.

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio