Food

Niet alle grote chefs zijn mannen en dat wil deze documentaire tonen

Print
Culinaire documentaires zijn er genoeg, denk maar aan 'Chef's Table' op Netflix of 'Fucking Perfect' van Sergio Herman, maar meestal worden daarin mannelijke chef-koks opgevoerd. Niet zo in 'The Heat: A Kitchen (R)Evolution'. Daarin worden drie vrouwelijke chefs gevolgd die naam en faam hebben gemaakt en nog eens vijf die hun neus aan het venster komen steken en gelden als grote talenten.

Traditioneel waren het de vrouwen die in heel wat culturen achter het fornuis terug te vinden waren en chefs denken bij hun favoriete gerecht steevast mijmerend terug aan dat van hun mama of oma, maar toch wordt de culinaire wereld gedomineerd door mannen. Het is onder meer op dat onevenwicht dat wordt ingezoomd in 'The Heat: A Kitchen (R)Evolution'.

Filmmaakster Maya Gallus volgt daarin acht vrouwelijke chefs: Anne-Sophie Pic, van het Franse La Maison Pic én met drie sterren achter haar naam, de Britse Angela Hartnett die enkele restaurants runt in Londen en de protégé was van Gordon Ramsay en Anita Lo, een van de beste chefs van de VS. Daarnaast komen ook nog vijf jonge vrouwelijke chefs aan bod die stilaan een naam voor zichzelf aan het maken zijn. 

De documentaire ging in première op HotDocsFest, het Canadese filmfestival dat focust op food. Waar en wanneer de film bij ons te zien zal zijn, is voorlopig nog onduidelijk.

 

Niet te missen