© AFP

Israël geen kandidaat meer voor zetel in VN-Veiligheidsraad: krijgt België een zitje?

Israël is geen kandidaat meer voor het niet-permanent lidmaatschap in de VN-Veiligheidraad. Dat hebben bronnen binnen de VN meegedeeld aan het Britse persbureau Reuters. Daarmee zijn de Belgische kansen op een zitje in de periode 2019-2020 erg groot worden. Ons land zat namelijk samen met Duitsland en Israël in de race voor twee van die niet-permanente zetels in de VN-instelling.

Volgens Reuters trok Israël zich terug omdat het maar weinig kans maakte om het zitje tegen België en Duitsland binnen te halen. Zij waren de enige drie kandidaten voor de twee zetels die vrijkwamen in de regionale groep waartoe België behoort.

De Israëlische ambassade bij de VN bevestigt dat het land zich heeft teruggetrokken. De beslissing werd genomen na “consultatie met onze partners, onder wie onze goede vrienden”, zo klinkt het daar. Een andere diplomatieke bron meldt dan weer dat Israël zijn kandidatuur nooit geofficialiseerd heeft.

De Veiligheidsraad van de VN bestaat uit vijf permanente leden die over vetorecht beschikken - Frankrijk, VS, Verenigd Koninkrijk, China en Rusland - en tien wisselende leden zonder vetorecht. De 193 landen in de Algemene Vergadering van de VN zullen op 8 juni stemmen over de niet-permanente leden.

België heeft de voorbije maanden uitgebreid campagne gevoerd in het buitenland om zijn kandidatuur kracht bij te zetten. Ons land is in het verleden al vijf keer lid geweest van de Veiligheidsraad.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt in een reactie aan Belga dat hij “akte neemt” van de Israëlische beslissing. “We gaan onze campagne voortzetten om andere landen te overtuigen van ons project”, zo benadrukt hij. De minister wil een zo goed mogelijk resultaat neerzetten bij de stemming van volgende maand.

De intrekking van de Israëlische kandidatuur is volgens hem “de bevestiging dat de Belgische campagne goed is verlopen”. “Onze campagne werd erg breed gesteund”, zegt Reynders.