© AFP

© IMAGEGLOBE

thumbnail: null
thumbnail: null

Geen Nobelprijs Literatuur dit jaar door crisis bij Zweedse Academie

Dit jaar wordt geen Nobelprijs voor de Literatuur uitgereikt vanwege de crisis binnen de Zweedse Academie. Dat maakte het jury-orgaan vrijdag bekend. De academie bevindt zich momenteel in een “diepe crisis”, nadat in de nasleep van een klacht rond seksueel misbruik verschillende juryleden zijn opgestapt.

evdg

De Zweedse Academie is de enige instantie die beslist over de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur. De laatste keer dat de Nobelprijs voor Literatuur niet werd uitgereikt was in 1943, als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.

Minstens 12 leden nodig

Afgelopen weekend stapte journaliste en auteur Sara Stridsberg uit de jury die de Nobelprijs voor literatuur uitreikt. Stridsberg is al het achtste lid dat opstapt. Eerder ging zeven leden haar voor, waaronder Sara Danius, het hoofd van het instituut. De Zweedse Academie, een van de meest gerespecteerde organisaties in Zweden, blijft zo achter met slechts tien leden.

De vlaag van ontslagen is problematisch voor de academie, die al ruim 230 jaar oud is. De leden worden gekozen door een geheime stemming, moeten goedgekeurd worden door de koning en zijn in principe voor het leven benoemd. Er zijn twaalf leden nodig voor de stemming, wat nu niet het geval is.

Minstens 18 klachten seksueel misbruik

De oorzaak van de crisis zijn de beschuldigingen tegen dichteres en voormalig lid Katarina Frostenson en haar echtgenoot Jean-Claude Arnault. In november vorig jaar dienden achttien vrouwen een klacht in voor seksueel misbruik tegen Arnault. Samen met zijn echtgenote runt hij Kulturplats Forum, een culturele privéclub, waar hij naar verluidt de vrouwen misbruikt zou hebben. Volgens de krant Svenska Dagbladet zou de Zweedse kroonprinses Victoria een van zijn slachtoffers zijn. Arnault zelf ontkent alle beschuldigingen.

Ook Frostenson komt in opspraak, omdat ze de regels rond belangenvermenging geschonden zou hebben. Kulturplats Forum ontving immers geld van de Zweedse Academie en Frostenson had nooit vermeld dat ze mede-eigenaar was.