Een op drie Vlamingen wil beslissen over de geaardheid van hun kind

Gert Verhulst en zijn team van Gert Late Night trokken op onderzoek uit. Ze vroegen aan duizend Vlamingen of ze, indien mogelijk, hun kind zouden samenstellen volgens hun eigen wensen. De resultaten zijn opvallend.

vwh

Van de mensen die graag enkele dingen voor de geboorte zouden willen corrigeren, wil 73 procent het liefst sleutelen aan de intelligentie van hun toekomstige zoon of dochter. Zo’n 55 procent zou het wel leuk vinden om zelf het geslacht van hun kind te bepalen. Ruim 29 procent wil de geaardheid van hun telg ‘programmeren’. Als het op de uiterlijke kenmerken aankomt, willen ouders (54 procent) het liefst een kindje met blauwe ogen. Als het even kan in combinatie met blonde lokken (41 procent).

Bioloog Dirk Draulans, die te gast was in de studio, geeft zijn mening. “In Amerika zijn er firma’s die designerbaby’s aanbieden maar dat kan nog niet. Het geslacht kan je wel al kiezen, maar dat is bij ons verboden. Tenzij om dwingende medische redenen. Maar als de mensen in de toekomst echt designerbaby’s gaan willen, dan zullen we dat niet kunnen tegenhouden. De technieken zijn er”, zegt hij.

Draulans vindt het wel heel verontrustend en zelfs schandalig dat “een ouder op drie geen homoseksueel kind wil” en voegt eraan toe dat homoseksualiteit een heel complex gegeven is die moeilijk genetisch te manipuleren valt. “Je kan het niet (ont)selecteren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer