© Sven Dillen

Maastrichtse ENCI-groeve weer open: overrompeling blijft voorlopig uit

De ENCI-groeve in Maastricht is weer open voor het publiek. Tot een overrompeling leidde dat dinsdag nog niet.

kops

Het zandstrandje is verdwenen. Het natuurbad, dat vorig jaar op mooie dagen nog massaal zwemmers lokte, is met ijzeren bouwhekken afgegrendeld. Tot nader order geldt er een algeheel zwemverbod. Sinds dinsdag is de ENCI-groeve weer open voor het publiek. Omdat de voorbije maanden in het zuidelijk deel van de groeve nog kalksteen werd gewonnen, was het terrein alleen toegankelijk via de trap aan het einde van de Luikerweg (bij Chalet Bergrust).

Natuurliefhebbers

Met ingang van dinsdag is de groeve ook weer bereikbaar vanaf de Kanaaldijk, via Châlet d’n Observant. Na de enorme toeloop vorig jaar – toen in amper twee maanden tijd 90.000 bezoekers op de groeve afkwamen van wie zowat 5000 om te zwemmen – is er wel het nodige veranderd. De waterpartijen zijn ontoegankelijk gemaakt. De grindpaden maken het onaantrekkelijk om te picknicken of te zonnebaden, zoals vorig jaar wel massaal gebeurde. Het is de bedoeling dat de groeve straks het terrein wordt van wandelaars en natuurliefhebbers.

Deze winderige en kille dinsdagochtend getroost slechts een enkeling zich de moeite een kijkje te nemen in het nieuwe natuurgebied. Maar dat zou komend weekend, met temperaturen rond de 25 graden in het vooruitzicht, zomaar heel anders kunnen zijn, zegt Martin Rijks, bedrijfsleider van HofmannI, de nieuwe horecagelegenheid in de groeve, genoemd naar de eerste mosasaurus die hier werd gevonden.

Opbouw

Rijks is nog druk in de weer met de inrichting van de zaak. Spijkers liggen op de grond, de steigerhouten banken en tafels moeten nog op hun plek gezet worden. Maar het koffiezetapparaat doet het al en de ijskasten worden de komende dagen bijgevuld. “We zijn op dit moment nog druk bezig met de opbouw maar verwachten ergens deze maand officieel open te gaan.” Vanuit de bistro wordt voortaan ook toezicht gehouden op de groeve.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer