© Annelies Schoebrechts

Boek over Paul F. Van Essche voorgesteld in aanwezigheid van rode Fouga

Zowaar op een zomerse zaterdagavond van 21 april 2018, kon men nabij het voormalige vliegveld Brustem omstreeks 18 uur opnieuw het geluid van een oude bekende horen. Een Fouga Magister, meer bepaald de MT-05, kwam met haar unieke, hoogfluitende geluid langs om het perfecte decor te vormen bij de voorstelling van een nieuw boek over een voormalig Belgisch piloot.

Annelies Schoebrechts

Op een avondreceptie georganiseerd door het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem, stelde museumvrijwilliger Hendrik Schoebrechts zijn publicatie voor over deze Belgische piloot die in de jaren 1960 en 1970 woonachtig was te Sint-Truiden aangezien hij als instructeur op het vliegveld Brustem gestationeerd was: Paul F. Van Essche. In 304 pagina’s met 523 unieke foto’s en afbeeldingen, geeft het boek getiteld 'Boven de Wolken – Een rode Fouga op het goud van de zon' de vliegcarrière van Paul weer.

Paul Van Essche was een bekend figuur in Sint-Truiden en omstreken n.a.v. enerzijds zijn persoonlijkheid – één vat jovialiteit – en anderzijds zijn rol binnen de Belgische Luchtmacht en de toenmalige stuntpatrouille van de Belgische Luchtmacht, de Rode Duivels, toen zij vlogen op Fouga Magister.

Zo’n Fouga Magister in rode kleuren tref je vandaag aan op het rondpunt voor de ingang van het bedrijventerrein in Brustem, een bedrijventerrein op de voormalige vliegbasis dat momenteel in continue ontwikkeling is. Op deze Fouga zie je het embleem van de Stad Sint-Truiden : het is dankzij Paul dat de stad Sint-Truiden in 1968 het peterschap van de stuntpatrouille op rode Fouga’s op zich nam en vandaar dat het embleem op de Fouga verscheen op de nationale meeting van juni 1968. Het thema toen: 50 jaar einde WO I. Vandaag praten we over 100 jaren einde WO I; en bijgevolg 50 jaren geleden dat de stad peter werd van een stuntpatrouille van de Belgische Luchtmacht – bijzondere tijden.

Het Histor Center stelde in bijzijn van de familie Van Essche een boek over Paul voor. Het mooie is dat dit alles in aanwezigheid van de familie gebeurde alsook met enkele oud-teamgenoten van Paul in 1968-1969. Aardig wat mensen hebben zelfs vandaag nog een leuke herinnering aan Paul; in het boek komen een aantal hiervan aan bod. Als ware verrassingsactie tijdens de zomerse avond, mochten de gasten in loods 41 op de voormalige vliegbasis, de Fouga MT-5 verwelkomen. Deze Fouga vormde het perfecte decor bij de receptie en voorstelling van het boek. Een treffend eerbetoon aan Paul, een treffend voorbeeld van de link met de stad Sint-Truiden en haar militaire vliegverleden.

Meer informatie over deze publicatie kan je terugvinden op de website van het “Histor Center”.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio