SAB wint PXL STEM Slam

Print

Foto: Sint-Augustinusinstituut Bree

Bree - Op donderdag 26 april organiseerde de PXL hogeschool hun jaarlijks event ‘PXL breekt uit’, een dag waarbij de deuren van hun school gesloten blijven en waarbij studenten uitgedaagd worden om buiten school te leren. Ook onze school deed mee aan deze speciale dag.

Met een team van vrijwillige wetenschappers van de derde graad deden we mee aan de PXL STEM Slam, een wedstrijd waarbij 20 groepen uit verschillende Limburgse secundaire scholen uitgedaagd werden met opdrachten rond STEM (Science Technology Engineering en Mathematics). Met het groepsnummer 13 beloofde het een (on)geluksdag te worden en kozen onze SAB-leerlingen voor de toepasselijke naam ‘Murphy’s law’.

Tijdens de eerste ronde kregen de leerlingen een uitdaging rond ‘chain reactions’. Met het beschikbare materiaal bouwden ze een parcours waarbij een bal via enkele tussenpunten de finish moest halen. Ons team viel al onmiddellijk op door hun positieve ingesteldheid en creativiteit.
Met het maximum aan punten gingen ze vervolgens naar een tweede ronde. Daarbij stonden enkele wiskundige raadsels en fysica-experimenten op hun te wachten. Ook daarbij viel het SAB team op door hun goede taakverdeling en creativiteit bij het bouwen van een elektromotor.
Tijdens de LEGO-EV3-ronde bouwden de leerlingen een muziekrobot die door het detecteren van kleuren muziek maakt. Hierbij werden ze beoordeeld op creativiteit bij het bouwen van een robot, het componeren van een leuk muziekdeuntje; ook het programmeren van de robot was de uitdaging. Met een finalist op de informatica-olympiade en enkele muzikanten in het team was ook deze opdracht geen probleem.

Nadat alle punten geteld waren, volgde er dan de prijsuitreiking. En jawel, groep 13 ‘Murphy’s law’ behaalde de eerste prijs! En om het met de woorden van de PXL directeur Ben Lambrechts te zeggen: “Kwaliteit drijft boven”.
Een dikke proficiat aan onze wetenschappers Kobe Steensels, Aaron Kiggen, Kobe Roex, Toon Van Assche en Gijs Fiten. Bedankt voor jullie enthousiasme!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio