Deense uitvinder krijgt levenslang voor ‘duikbootmoord’ op Zweedse journaliste

Print
Deense uitvinder krijgt levenslang voor ‘duikbootmoord’ op Zweedse journaliste

Foto: AFP

De Deense uitvinder Peter Madsen heeft levenslang gekregen voor de moord op de journaliste Kim Wall in zijn zelfgemaakte duikboot.

De rechtbank in Kopenhagen volgt daarmee de eis van het Deense Openbaar Ministerie. Die klaagde 46-jarige Madsen aan voor moord, seksueel misbruik en lijkschennis.

De Zweedse journaliste werd door haar vriend als vermist opgegeven, enkele uren nadat zij aan boord was gestapt van een van de onderzeeërs van de uitvinder. Elf dagen later spoelden haar lichaamsdelen aan voor de kust ten zuiden van Kopenhagen.

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Levenslang na Duikbootmoord: “Groot probleem? Deel het op in kleine deeltjes”

Uit het autopsieverslag blijkt dat Wall voor haar dood gefolterd en seksueel misbruikt was.

Madsen pleitte op 8 maart al onschuldig voor de moord op de vrouw, maar gaf wel toe haar lichaam in stukken te hebben gesneden. Hij heeft ook verschillende keren zijn verklaring aangepast, wat zijn geloofwaardigheid geen goed deed.

Zo verklaarde hij eerst dat hij de Zweedse voor haar verdwijning aan de kade had afgezet. Daarna klonk het dat Wall aan boord was omgekomen door een tragisch ongeval: het luik van de onderzeeër zou op haar hoofd zijn gevallen. En tegen de rechter verklaarde hij dat de journaliste was gestorven na problemen met de druk in de stuurcabine.

Het moordproces was in Denemarken en Zweden uitgegroeid tot een nationale obsessie. De Deense uitvinder was jarenlang een van Denemarkens favorieten excentriekelingen.