UHasselt-onderzoekster in top 25 grootste wetenschapstalenten

Print
Hasselt -

UHasselt-onderzoekster dr. Hannelore Bové is door het internationaal wetenschapsmagazine New Scientist opgenomen in de top 25 van de grootste wetenschapstalenten uit België en Nederland. In haar onderzoek slaagde ze erin roetdeeltjes in menselijke stalen zoals bloed of urine te detecteren.

New Scientist bekroont al sinds 2015 ieder jaar 25 jonge wetenschappers die met baanbrekend onderzoek bezig zijn. Voor Bové, postdoctoraal onderzoekster bij UHasselt, is het een hele eer om in de lijst te worden opgenomen. “Dit is een unieke kans om mijn onderzoek aan een breed publiek te kunnen voorstellen in België en Nederland”, zegt ze.

Tijdens haar doctoraat ontwikkelde ze een nieuwe techniek om roetdeeltjes in menselijke stalen te detecteren, op het niveau van het individu. Iedere dag ademen we immers roetdeeltjes in door luchtvervuiling van bijvoorbeeld dieselwagens of houtkachels. “Via bloed- of urinestalen kunnen wij nu bepalen in welke mate ons lichaam die vervuiling opneemt. Daarnaast kunnen we kijken naar wat de effecten daarvan zijn op onze gezondheid”, aldus Bové.

Het onderzoek werd recent verder uitgewerkt voor het VRT-programma ‘Pano’, waarna de UHasselt-onderzoekers concludeerden dat kinderen uit grote steden meer roet in hun urine hebben dan kinderen die wonen op het platteland.

Het grote publiek kan de komende twee weken stemmen op hun topkandidaat. De top vijf mag zijn onderzoek voorstellen aan een professionele jury op het New Scientist festival in het Nederlandse Utrecht.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio