© EPA-EFE

Nicaraguaanse protesten: omstreden hervorming ingetrokken, oppositie eist nieuwe verkiezingen

Na het dagenlange gewelddadige protest tegen de regering van president Daniel Ortega eist de oppositie in Nicaragua nieuwe verkiezingen.

mg

De crisis is enkel door vrije en democratische verkiezingen op te lossen, zei Víctor Hugo Tinoco van de oppositiepartij MRS maandag aan het Duitse persbureau.

"Het protest weerspiegelt hoe diep de kloof is tussen de bevolking en de dictatuur", zei de vroegere viceminister van Buitenlandse Zaken. Voor de laatste presidentsverkiezing van 2016 had Ortega de oppositie in het Midden-Amerikaanse land zo goed als monddood gemaakt.

Verhoogde bijdragen

De jongste protesten braken los na een geplande verhoging van de sociale zekerheidsbijdragen. Bij rellen tussen demonstranten, regeringsaanhangers en de oproerpolitie zijn de voorbije dagen volgens mensenrechtenorganisaties zeker 26 mensen om het leven gekomen en tientallen anderen verwond. Vele winkels werden geplunderd en vernield.

Onder druk van het straatprotest schrapte Ortega de omstreden hervorming. "De mensen zullen geen genoegen nemen met de simpele annulering van die hervorming als oplossing voor de crisis. Ze willen dat de al jaren durende ondermijning van de instellingen in het land stoppen", zei Tinoco.

Meer over Nicaragua

Aangeboden door onze partners