© Photo News

Marc Wilmots beschuldigt vader van Thibaut Courtois: “Hij lekte de ploegopstelling”

Bijna twee jaar na het EK haalt ex-bondscoach Marc Wilmots uit naar Thierry Courtois, vader van de nationale nummer één Thibaut. “Hij lekte de ploegopstelling naar de pers”, klinkt het. “Onzin”, laat Courtois weten aan Het Nieuwsblad.

Ludo Vandewalle

Thibaut Courtois stelde op het EK 2016 in Frankrijk twee keer de tactiek van Marc Wilmots in vraag, met name na de nederlagen tegen Italië (2-0) en Wales (3-1). De bondscoach heeft dat altijd vergoelijkt en dat doet hij in een interview met de Franse tv-zender BeIN Sports opnieuw. Wel nieuw is dat hij uithaalt naar de vader van Thibaut Courtois, Thierry.

“Thibaut is achteraf op zijn woorden teruggekomen”, aldus Wilmots, gezeten in zijn riante tuin in zijn woonplaats Jeuk. “Hij was gefrustreerd, dat begrijp ik. Ik heb er alleen een probleem mee dat wanneer ik om 18 uur theorie geef om 18.15 uur de opstelling op alle websites staat. Dat betekent dat een speler de selectie heeft doorgespeeld. Dat is erg. Franse journalisten hadden het bewijs dat vader Courtois dat deed. Dat vind ik jammer. Dat is in het voordeel van de tegenstander. Ik heb toen mijn energie niet verspild met het allemaal uit te zoeken. Ik had toen een probleem met mijn bloed en zat onder de maximale medicatie.”

Courtois reageert boos en aangeslagen tegelijk

© JEFFREY GAENS

Thierry Courtois, ex-topvolleybalspeler, reageert boos en aangeslagen tegelijk. “Dit is een zeer zware beschuldiging en ik weet dat hij dit rondstrooit”, aldus de vader van Thibaut tegen Het Nieuwsblad. “Ik begrijp het niet. Ik ben zelf topsporter geweest, coach én technisch directeur. Als je samen voor één doel werkt, zijn lekken uit den boze. Het is dan ook onzin. Grote onzin. Als hij zegt dat hij bewijzen heeft, dat hij er dan mee op de proppen komt.”

Courtois overweegt voorlopig geen juridische stappen. “Wie ben ik om dit te doen? Ik weet niet wat ik die man misdaan heb. Als hij zich zo wil verlagen, dan moet hij dat maar doen. Ik ga hier niet in mee. Het moddergooien laat ik aan hem over.”

Bekijk hier het bewuste fragment:

Wilmots neemt het in het interview ook op voor Roberto Martinez, van wie hij vindt dat die krediet moet krijgen. Wilmots ziet geen reden om hem na het WK te vervangen. Hij begrijpt alleen de positie van Yannick Carrasco bij de Rode Duivels niet. Carrasco dient in het 3-5-2-systeem de ganse linkerflank voor zijn rekening te nemen.

“Heeft Carrasco ooit op die positie gespeeld bij zijn club? Neen. Dat is zijn positie niet. Je kan met vijf of zes aanvallers tegen een zwakke ploeg spelen maar vanaf een zeker niveau gaat dat niet meer.”