Student rijdt tien voetgangers dood met bestelwagen in Toronto: dit weten we al

Print
Student rijdt tien voetgangers dood met bestelwagen in Toronto: dit weten we al

Foto: AFP

In de Canadese stad Toronto is een witte bestelwagen ingereden op tientallen voetgangers. De politie laat weten dat er tien doden vielen en vijftien gewonden. De dader was Alek Minassian, een 25-jarige student. Hij vluchtte maar werd door de politie ingerekend. Over zijn motief is voorlopig niets bekend.

De 25-jarige Alek Minassian huurde een witte bestelwagen van de firma Ryder en reed maandag rond 13.30 uur op een grote weg in Toronto, toen hij plots het trottoir opreed. Kilometerslang slalomde hij over de weg en het trottoir en reed hij voetgangers aan. Daarbij kwamen tien mensen om het leven en raakten vijftien anderen gewond.

Getuigen zagen een jong meisje en bejaarden aangereden worden. Iemand zag een kinderwagen in de lucht vliegen. Volgens getuigen leek de buurt wel een oorlogsgebied.

Na de aanrijdingen stond de beschadigde bestelwagen geblokkeerd op een trottoir. Er volgde een confrontatie met de politie. In een video is te horen hoe een agent de bestuurder herhaaldelijk aanmaant op de grond te gaan liggen. De bestuurder dreigde met een vuurwapen, maar de politie kon hem uiteindelijk inrekenen zonder dat een schot werd gelost. Volgens getuigen zou hij “komaan, dood mij” hebben geroepen.

Op de beelden is te zien hoe de man iets wat lijkt op een wapen op de politie richtte, en “dood me” riep. Een aanwezige agent eiste daarentegen dat de man op de grond moest gaan liggen (”get down”), en toen de bestuurder riep dat hij een wapen had, zei de agent dat hem dat niets kon schelen. Uiteindelijk werd de verdachte gearresteerd zonder dat er een schot gelost werd, en de agent in kwestie kreeg lof omdat hij zo koelbloedig optrad, meldt ook BBC. Politiechef van Toronto Mark Saunders verklaarde na het incident dat op de plaats van de aanrijding geen wapen gevonden werd.

De politie en autoriteiten zijn er op basis van de getuigenissen van overtuigd dat dit een opzettelijke aanval was, al zeggen ze nog geen idee te hebben van het motief van de jongeman. Ze hebben geen weet van banden met terreurorganisaties en zeggen dat er geen dreiging is voor de nationale veiligheid. Het onderzoek draait op volle toeren.

Over de identiteiten, laat staan nationaliteiten, van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt. Nog niet iedereen is geïdentificeerd. Buitenlandse Zaken meldt voorlopig geen weet te hebben van Belgische slachtoffers.

Student rijdt tien voetgangers dood met bestelwagen in Toronto: dit weten we al

Dit is de dader van Toronto

Op sociale media worden beelden verspreid van wat de LinkedIn-pagina van de jongeman zou zijn. Volgens die pagina is hij een student aan Seneca College. De politie bevestigde dat het om de 25-jarige Alek Minassian uit Richmond Hill (Ontario) gaat.

New York Daily News schrijft dat Amerikaanse en Canadese autoriteiten die ingelicht zijn over de zaak zeggen dat de man een geschiedenis van psychische problemen had. Hij zou op het internet informatie hebben opgezocht en gediscussieerd hebben over Elliot Rodger, een 22-jarige die zes mensen en daarna zichzelf doodde bij de universiteit van Californië in 2014. Dat vernam NBC News. Minassian zou Rodger bewonderd hebben.

Student rijdt tien voetgangers dood met bestelwagen in Toronto: dit weten we al
Foto: REUTERS
Student rijdt tien voetgangers dood met bestelwagen in Toronto: dit weten we al
Foto: REUTERS
Student rijdt tien voetgangers dood met bestelwagen in Toronto: dit weten we al
Op beelden is te zien dat er enkele slachtoffers met een doek worden afgedekt Foto: AFP

Henry Miller was thuis aan het werk toen hij opgeschrikt werd door lawaai beneden aan zijn appartementsgebouw: “Ik hoorde veel getoeter en ben op het balkon gaan staan om te zien wat er mis was. Op dat moment zag ik een vrouw op de grond, de bestelwagen die wegreed en mensen die haar probeerden te helpen.” Volgens Henry reed de bestelwagen bijna 110 kilometer per uur en slalomde hij opzettelijk over de weg om voetgangers te raken.

(lees verder onder de tweets)

“Onze gedachten gaan uit naar de mensen die ongewild betrokken zijn bij dit incident”, verklaarde premier Justin Trudeau voor het Lagerhuis. “We zullen de Canadese bevolking in de komende uren op de hoogte houden over wat er is gebeurd”, voegde hij eraan toe.

Het incident vond plaats op het ogenblik dat Toronto gaststad is voor een vergadering van de ministers van Openbare Veiligheid van de G7, nadat er eerder dit weekend ook al de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven grootste industrielanden (VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Canada) had plaatsgevonden.