© AP

Incident met pistool afgesloten: AEK Athene is nu ook officieel kampioen van Griekenland

De kampioenstitel van AEK Athene, dat zondag kampioen werd in Griekenland, is nu ook offcieel bevestigd door de Griekse voetbalbond. Maandag is het beroep van eerste achtervolger PAOK Saloniki verworpen. PAOK had een klacht ingediend nadat het drie punten had verloren omdat zijn voorzitter gewapend het veld was opgestapt.

Toen PAOK-voorzitter Ivan Savvidis op 11 maart in de thuismatch tegen AEK Athene gewapend met een pistool het veld betrad, verloor PAOK als straf drie punten. Maar PAOK, dat tweede stond in de rangschikking en op 8 punten van leider AEK Athene volgde, had geprobeerd in beroep de drie punten terug te krijgen. Die drie punten zouden terug wat spanning in de competitie hebben gebracht, omdat de achterstand dan niet meer acht, maar vijf punten zou bedragen op twee speeldagen van het einde. Maar maandag heeft de Griekse voetbalbond het beroep dus verworpen en daardoor kan AEK Athene zich nu ook officieel kampioen noemen.

Het Griekse voetbal kent een desastreus seizoen. Nadat Savvidis gewapen het veld opliep, werd de Super League twee weken stilgelegd en kreeg de Grieks-Russische voorzitter een stadionverbod van drie jaar. Bovendien werd de Griekse competitie meermaals geteisterd door hevige supportersrellen.

AEK Athene maakte zondag een einde aan de jarenlange hegemonie van Olympiacos. Het won met 2-0 van Levadiakos, waardoor het zijn eerste titel in 24 jaar pakte. Voor het eerst sinds 2011 gaat de titel niet naar Olympiacos. De club uit Piraeus, de derde in de stand en met een rist Belgen in de selectie, telt vier punten achterstand op PAOK Saloniki met nog twee speeldagen voor de boeg. Op 12 mei is er ook nog de Griekse bekerfinale tussen AEK Athene en ... PAOK Saloniki.

Aangeboden door onze partners