© André Philippaerts

Heemkundige Kring biedt genoeg keuze aan

Op de Erfgoeddag van 22 april kon je in Ons Heem van de Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden de boeiende tentoonstelling 'Keuze genoeg' bezoeken en genieten van een toneelevocatie over 'Suske de Poup en het Voorvelleke' door het M-theater.

André Philippaerts

De tentoonstelling bestond uit twee luiken. Ten eerste kon je kennismaken met een drietal soorten personaliteiten uit de stad: symbolische en prominente figuren, populaire heiligen en antihelden of volksfiguren. Zo kon je je erover verbazen dat Christina de Wonderbare tijdens haar begrafenis wakker werd en tegen het gewelf van de O.L.V.-kerk zweefde of de marteldood volgen van de eerste officiële heilige van België, Godfried van Melveren.Je leerde dat de Bink, het prototype van de Truienaar, een touw stal en deed of hij niet wist dat die om de hals van een koe zat. En dan andere leperds die je tegenkwam bij de antihelden. Wat te denken van de coiffeur die meer geld vroeg om je haar te knippen als je een deuntje van een oude grammofoon wilde horen?Ten tweede kon je je verdiepen in oude verkiezingsaffiches uit de jaren 30, 40 en 50 van de vorige eeuw en artikelen uit de stadskrant 'De Tram' van 1890 tot 1950.

Drie acteurs van het M-theater voerden taferelen op uit het leven en de terechtstelling van Francis Martens, bijgenaamd Suske de Poup, Jean-Baptiste Petit, alias het Voorvelleke, en Anastasia Kaky, bekende dieven en brandstichters. De twee mannen stierven op de brandstapel op 8 oktober 1784, de vrouw werd gewurgd en daarna verbrand op de Grote Markt van Sint-Truiden. Het toneelgezelschap oogstte succes met de openluchtvoorstelling.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio