© put

Hasseltse installateur en keurder naar rechtbank doorverwezen voor keuringsfraude met zonnepanelen

De raadkamer in Hasselt heeft vrijdag een installatiebedrijf uit Hasselt, de zaakvoerder ervan en een keurder naar de correctionele rechtbank verwezen wegens vermoedelijke keuringsfraude met zonnepaneleninstallaties. Zeven eigenaars van zonnepanelen zijn door de raadkamer buiten vervolging gesteld. Dat maakte advocaat Luk Delbrouck, raadsman van de keurder, maandag bekend. De doorverwezen partijen moeten zich onder meer verantwoorden voor valsheid in geschriften en informaticabedrog.

Lees ook. Fraude met zonnepanelen: “Waarom wordt installateur vervolgd en particulier niet?”

Netbeheerder Infrax diende klacht in tegen het Hasseltse bedrijf. Daarna is de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) mee op de kar gesprongen. De aangeklaagde fraude bestond erin dat de installaties net gekeurd werden voordat de subsidies verlaagd werden. Tussen 2009 en 2012 verlaagde de Vlaamse regering meermaals de subsidies voor zonnepanelen. De groenstroomcertificaten werden stelselmatig verminderd. Door de fraude werden de nog hogere groenstroomcertificaten opgestreken.

De buiten vervolging gestelde eigenaars kunnen aanspraak maken op een rechtsplegingvergoeding, die ze kunnen krijgen van de partijen die klacht indienden, maar de raadkamer oordeelde dat ze dat niet gaan toekennen, hoewel er voldoende bezwaren zijn gevonden voor schriftvervalsing en informaticabedrog. Advocaat Luk Delbrouck vindt dat een eigenaardige redenering. Tegen de beslissing van de raadkamer is geen beroep mogelijk zodat de partijen op de zitting ten gronde hun standpunten kenbaar kunnen maken.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio