© Shutterstock

Op dit moment ben je het gelukkigst in je huwelijk (het is gewoon een kwestie van volhouden)

Als je huwelijk de zogenaamde seven year itch overleeft, dan moet het beste nog komen. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad

Social Networks and the Life Course

, toont aan dat getrouwde koppels zich zo’n twintig jaar na hun jawoord het gelukkigst voelen.

vwh

Wetenschappers aan de universiteiten van Pennsylvania State en Brigham Young analyseerden data van 2.034 getrouwde koppels omdat ze wilden achterhalen hoe gelukkig de mensen zich voelden door de jaren heen. Ze ontdekten dat de tevredenheid over het huwelijk tijdens de eerste twintig jaar geleidelijk afneemt, maar daarna weer stabiliseert. Dezelfde trend is trouwens ook merkbaar in de gezamenlijke activiteiten van het koppel. In de beginjaren zijn dat er minder, later brengen de geliefden meer tijd met elkaar door.

Meer waardering

“Hoewel echtscheidingen tegenwoordig vaak voorkomen, duurt ongeveer de helft van alle huwelijken een heel leven. De meeste langetermijnplannen van koppels zijn optimistisch. Er is veel blijheid, de interactie is hoog en de onenigheid neemt af”, stellen de onderzoekers. De vorsers geloven dat hun bevindingen aantonen dat getrouwde koppels elkaar na vele jaren meer gaan waarderen, wat leidt tot meer tevredenheid in hun huwelijk en genot van elkaars gezelschap.

Het wachten waard

“Het idee dat gehuwde koppels elkaar steeds meer kwalijk gaan nemen naarmate de jaren verstrijken is een mythe. Het is een deprimerend en misleidend stereotype dat sitcoms graag tonen”, zegt Harry Benson, verbonden aan de Britse Marriage Foundation maar niet betrokken bij deze studie, in een reactie aan The Times. “De beste dingen zijn de moeite waard om op te wachten.”

Meer over Seks en Relaties

Aangeboden door onze partners

Niet te missen