© Gumshoe

Deze sneakers worden gemaakt van... kauwgom

In Nederland alleen al wordt er jaarlijks zo'n 1,5 miljoen kilo kauwgom op straat achtergelaten en om dat probleem in de kijker te zetten, werd in Amsterdam de Gumshoe gelanceerd. Het gaat een sneaker die wordt gemaakt van gerecycleerde kauwgom. Hoewel er met afval wordt gewerkt, is de schoen wel niet goedkoop.

flb

In Amsterdam zijn de poetsdiensten van de stad dagelijks bezig met ettelijke stukjes kauwgom van de grond te schrapen. Ze doen dat sinds kort niet alleen om de straten weer proper te krijgen, maar ook om kauwgom in te zamelen voor de Gumshoe. Dat is een sneaker die werd gecreëerd door I Amsterdam, het label Explicit en rubberfabrikant Gum-Tec. Daarbij wordt het rubber uit gerecycleerde kauwgom aangewend om een schoen mee te maken.

De Nederlandse hoofdstad wil zo de aandacht vestigen op het wijdverspreide probleem van de kauwgom op straat. Dat is het afval dat na sigarettenpeuken namelijk het vaakst wordt achtergelaten. Bovendien duurt het tussen de 20 à 25 jaar voor zo'n stukje kauwgom is afgebroken.

Plattegrond

Op de onderzool vind je de plattegrond van Amsterdam terug en de sneakers worden uitgebracht in een knalroze versie en eentje in donkergrijs met een rode onderzool. Het gaat om een limited edition die vanaf juni bij department store Hudson's Bay en op de website van Gumshoe zelf verkrijgbaar zal zijn. Reken wel op zo'n 190 euro per paartje.

Meer over Amsterdam

Aangeboden door onze partners

Niet te missen