Jeugdbende valt MIVB-controleurs aan in probleemwijk in Anderlecht

Een jeugdbende heeft zondagavond drie controleurs van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB aangevallen. Die liepen daarbij verwondingen op en moesten naar het ziekenhuis. “Schandalig, we gaan het hier niet bij laten”, klinkt het bij de MIVB.

bs, gjs, rdb

De controleurs waren zondagavond rond 21 uur enkele jongeren vroegen naar hun vervoerbewijzen in de Anderlechtse probleemwijk Peterbos. Heel wat andere jongeren verzamelden zich plots rond de controleurs, waarna een van hen agressief werd en er rake klappen gegeven werden.

“Het is nog onduidelijk wat de aanleiding was, maar ze zijn wel degelijk aangevallen”, bevestigt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. “Ze waren aan het werken en stonden in uniform aan de halte. De jongeren hebben hun tablets afgepakt en gestolen, maar ze hebben de controleurs er ook mee verwond. Eén van hen heeft de tablet tegen de slaap gekregen, een collega werd ermee onder zijn oog gemept en moest genaaid worden. Ze zijn alle drie naar het ziekenhuis gebracht.”

De MIVB bereidt een klacht voor tegen de aanvallers. “Dit is schandalig en we nemen het dan ook heel ernstig”, aldus Sablon. “Het is al even geleden dat er nog agressie van deze grootorde was tegen controleurs, dus we gaan dit niet zomaar laten passeren.”

De politie van Anderlecht bevestigt dat er een onderzoekt loopt, maar ze heeft nog geen verdachten opgepakt.

De controleurs van de MIVB hebben als reactie maandagochtend het werk neergelegd. De bussen, trams en metro’s rijden wel volgens hun normale schema. De politie staat intussen in voor de beveiliging van het MIVB-netwerk. Sablon bevestigt de werkonderbreking. “Er is momenteel overleg.”

Onderzoeken naar moord

De wijk Peterbos wordt gezien als een probleemwijk in Anderlecht. Toch zullen de controles er blijven plaatsvinden. “Als je leest dat de politie verschillende onderzoeken naar moord heeft geopend in de wijk, kan je stellen dat het geen makkelijke wijk is. In onze kwaliteitsnormen is het vastgelegd dat we elke halte minstens een aantal keer moeten controleren binnen een bepaalde tijd. We zullen er dus controles blijven uitvoeren”, zegt Sablon.

Aangeboden door onze partners