© BELGA

72e editie Ronde van Romandië zoekt opvolger voor Richie Porte

In Fribourg start dinsdag de 72e editie van de Ronde van Romandië (Zwi/WorldTour). Net zoals de Tour of the Alps, vorige week gewonnen door Thibaut Pinot, is deze rittenkoers voor heel wat renners een laatste voorbereiding richting de Giro. Titelverdediger is Richie Porte, die zal moeten afrekenen met Primoz Roglic, Geraint Thomas en Jakob Fuglsang als voornaamste belagers.

De Ronde van Romandië vangt aan met een korte proloog van 4 kilometer door de straten van Fribourg. Rohan Dennis en Primoz Roglic kunnen er zich uitleven en de eerste leiderstrui nemen. Afwachten wordt het ook wat Victor Campenaerts kan klaarspelen, al lijkt deze tijdrit net iets te kort voor zijn kunnen. Wie weet kan Lars Boom wel verrassen.

In de tweede etappe moet al meteen geklommen worden, een rit over 166,6 km, met op het eind Le Rond Pré, 0,8 km slechts met een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent. Daarna is het nog 10 kilometer richting de finish, voer voor punchers die ook snel kunnen dalen dus.

De derde rit lijkt op papier bestemd voor sprinters. Op vrijdag staat andermaal een tijdrit op het programma, een klimtijdrit over 9,9 km, gemiddeld aan 7,9 procent.

Daags nadien volgt de koninginnenrit met start en aankomst in Sion, met onderweg vijf cols (drie van eerste, twee van tweede categorie). De top van de slotklim naar Les Collons, 13,3 km aan 6,4 procent, ligt op 30 km van het eind. Tot slot zijn de sprinters wellicht een laatste keer aan zet op zondag in de etappe van Mont-Sur-Rolle naar Genève.

Favorieten voor de eindzege zijn Richie Porte, tweede in de eindstand van de Tour down Under, en Primoz Roglic, eindwinnaar van de Ronde van het Baskenland en met twee tijdrittten in Romandië zeker in het voordeel. Andere kanshebbers zijn Ion Izaguirre, derde in het Baskenland en vierde in Parijs-Nice, Simon Spilak, eindwinnaar in 2010, Jakob Fuglsang en Geraint Thomas, die omringd wordt door een sterk team.

Erelijst voorbije 10 jaar:

2017: Richie Porte (Aus)

2016: Nairo Quintana (Col)

2015: Ilnur Zakarin (Rus)

2014: Chris Froome (GBr)

2013: Chris Froome (GBr)

2012: Bradley Wiggins (GBr)

2011: Cadel Evans (Aus)

2010: Simon Spilak (Sln)

2009: Roman Kreuziger (Tsj)

2008: Andreas Klöden (Dui)