© Shutterstock

"Vegetarisch dieet helpt je evenveel afvallen als mediterraans", maar klopt dat wel?

Het mediterraans, waarbij wordt gegeten zoals in Spanje, Italië en Griekenland met veel groenten, fruit en olijfolie, zou helpen om gezonder door het leven te gaan, maar het kan ook een positief invloed hebben op je gewicht. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat ook een vegetarisch dieet tot eenzelfde gewichtsverlies kan leiden. Al moet daar volgens diëtiste Tanja Callewaert wel een kanttekening bij geplaatst worden: "Enkel als je het goed doet, zul je afvallen".

flb

Enkele Italiaanse wetenschappers onder leiding van Dr. Francesco Sofi onderzochten de eventuele invloed van het mediterraans en vegetarisch dieet op het gewicht. Om dat na te gaan moesten de 107 deelnemers met overgewicht - maar weliswaar voor de rest gezond - eerste drie maanden lang het mediterraans dieet volgen en daarna nog eens drie maanden het lacto-ovo vegetarisch, waarbij ze wel eieren en melk mochten consumeren. Ze moesten vervolgens regelmatig op controle gaan en kregen allemaal dezelfde voedingschema's toegewezen.

Uit het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Circulation, bleek uiteindelijk dat beide diëten een positieve invloed hadden op het lichaamsgewicht, de vetmassa en het BMI. Gemiddeld verloren de deelnemers 1,88 kilogram na het volgen van het vegetarisch dieet en 1,77 van het mediterraans. Maar hoe denkt een diëtist hierover? Spelen vegetariërs altijd enkele kilootjes kwijt?

"Slecht vegetarisch"

Volgens Tanja Callewaert van het Dieethuis betekent vegetariër worden niet automatisch dat je dan ook plots zult afvallen. "Als je in de plaats veel groenten en fruit gaat eten en nu en dan ook bijvoorbeeld een eitje - een beetje zoals bij het mediterraans dieet - dan bestaat de kans dat je gaat afvallen. Alleen kun je ook slecht vegetarisch eten. Als je alles gaat inruilen voor industriële vleesvervangers dan ga je meestal zelfs bijkomen", zegt de diëtiste. "Algemeen geldt dat je pas gaat vermageren als je minder calorieën eet."

Aangeboden door onze partners

Niet te missen