© AFP

© AFP

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Frankrijk versterkt grensbewaking in Alpen na incidenten met extreemrechts en pro-migratie-activisten

Frankrijk zal de manschappen van de ordediensten in de Alpen “aanzienlijk” versterken om ‘absoluut respect voor de grenscontroles’ af te dwingen. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zondag, nadat er tijdens het weekend verschillende acties werden gevoerd door zowel ultranationalistische activisten als voorstanders van migratie.

Zaterdag en zondag blokkeerden jongeren van de extreemrechtse beweging Génération Identitaire de Col de l’Echelle. De bergpas aan de grens met Italië zou door migranten vaak gebruikt worden om het land binnen te komen.

In een tegenreactie kwamen zondag meer dan honderd Franse en Italiaanse pro-migratie-activisten samen op de Montgenèvrepas, eveneens op de Frans-Italiaanse grens. Volgens Collomb hielpen ze er ‘illegaal en met geweld een dertigtal migranten de grens over te steken’. Het kwam daarbij tot een confrontatie met de politie.

De binnenlandminister “veroordeelt met klem het geheel aan provocaties, intimidaties en incidenten die dit weekend het departement Hautes-Alpes tekenden en waarvoor activistengroepen van zowel extreemrechts als extreemlinks verantwoordelijk zijn”, zo stelt hij in een mededeling.

Meer over Frankrijk

Aangeboden door onze partners