© Theo Giesberts

Taekwondo Dongji winnaar van het clubklassement op HTA Open

Afgelopen zaterdag kwamen 43 clubs uit België, Duitsland, Nederland, Turkije en Jordanië samen in sporthal ’t Vlietje in Ham om het tegen elkaar op te nemen op de HTA Open. De Beringse Taekwondoclub Dongji zorgde voor een geweldige sensatie door als underdog het clubklassement van dit prestigieuze toernooi te winnen door liefst 9 gouden, 8 zilveren en een bronzen medaille te veroveren.

Theo Giesberts

Zaterdag 21 maart 2018 zal een datum zijn die ze zich bij Taekwondo Dongji nog lang zullen herinneren.

Nog nooit lukte het de wedstrijdploeg om een clubbeker mee naar huis te nemen. Maar mede door de goede resultaten die regelmatig neergezet werden op binnen en buitenlandse toernooien tijdens de laatste 2 jaar, groeide het besef binnen de club dat met de huidige talentvolle jonge lichting wedstrijdatleten dit wel eens tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Dit seizoen zou en moest het gebeuren. Ergens een derde of tweede plaats zou toch moeten lukken ?

Er werd door de trainers en de kampers dit seizoen dan ook alles uit de kast gehaald om de kloof met de nationale topclubs te dichten. Trainingsschema's werden geoptimaliseerd, wedstrijden en tegenstanders geanalyseerd, traptechnieken verbeterd en nieuwe tactieken ingeslepen. Menige liter zweet werd er gelaten in de sporthal van Beverlo, de thuisbasis van de club. Het resultaat van het harde werk van de Beringse taekwondoka's werd zichtbaar op de toernooien. Bijna altijd werd er een top 6 ranking behaald, maar toch bleek de ultieme droom, een plekje bij de beste drie, steeds net niet haalbaar.

Dit tot afgelopen zaterdag ! Met 24 kampers werd de strijd om de ereplaatsen in een bloedhete en volle sporthal aangegaan. Onder toejuiching van de vele meegereisde supporters steeg menige Beringse taekwondoka boven zichzelf uit.

In de voormiddag, toen de pupillen, miniemen en kadetten het strijdtoneel moesten betreden werd er goud behaald door Pieter Wijckmans, Kiyana Vrijssen, Lander Van Inbrouckx, Heavensly Ortiz Romero, Sila-Erol Eymen Erdin, Lore Cuypers, Melissa Kaya en Annette Corthouts.Zilver door Lara Ozden, Cassandra Ortiz Romero, Alison Goncalves Rangel, Matthias Boeykens, Aleyna Bayat en Nissa Akgun. Lowie Wijckmans behaalde brons.Ook Erol Erdin en Sinan Günes wisten met overtuigende winstpartijen de kwartfinale te halen, maar grepen nipt naast een medaille, Chaylin Ortiz Romero en Leandra Vrijssen vielen helaas buiten de prijzen, maar hadden zeker niet slecht gevochten.

Helaas voor Taekwondo Dongji zouden 3 gouden medailles niet meetellen voor het clubklassement aangezien dit medailles betroffen die gewonnen waren omdat tegenstanders niet kwamen opdagen en hierdoor niet meetelde voor het clubklassement. Toch groeide het besef dat er vandaag een absolute stunt in zou zitten en de nervositeit onder de Taekwondo Dongji leden nam dan ook toe. Alle druk kwam te liggen op de schouders van Ruben Cuypers, Thomas Boeykens en de broers Tugay en Mubin Basci.Mubin moest als eerste aan zijn kamp beginnen, maar trof een zeer sterke tegenstander die een maatje te groot was. Ruben stond weliswaar in de finale, maar een zilveren medaille was voor hem het maximaal haalbare.

Al wat Dongji een warm hart toedroeg stond dan ook op de banken bij de laatste 2 wedstrijden. Iedereen realiseerde zich dat indien er nog 1 keer goud behaald kon werden, het ultieme doel zeer dicht in de buurt zou komen. Het laatste uur van het toernooi werd bloedstollend spannend. Thomas versloeg in de halve finale een Nederlandse topper en ook Tugay stond in de finale. Hij moest als eerste zijn finale vechten en dit werd een een partij vol spanning en dramatiek. Tugay vocht de beste wedstrijd uit zijn carrière en bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit. Helaas sloeg vlak voor tijd het noodlot toe en liep hij tegen zijn 10e strafpunt op. Dit betekende diskwalificatie en de vertwijfeling bij de Dongji-supporters was groot. Zou het dan toch weer niet lukken ??? Thomas Boeykens moest het immers opnemen tegen een sterke vechter uit Jordanië. Ondanks zijn goede optreden in de halve finale, was bekend dat hij al een heel seizoen met een vormcrisis kampte, waardoor hij geen schim meer was van de fighter van de laatste drie jaar.

Het hele supporterslegioen rechte hun rug en ging op de banken staan. De sporthal in Ham werd overstelpt met vurige aanmoedigingskreten van het Beringse publiek. Thomas wist een 7-0 voorsprong uit te bouwen. De Jordaniër ging fel in de tegenaanval, maar zijn loeiharde trap belande op de elleboog van Thomas waardoor de Jordaniër de strijd moest staken. De benodigde medaille was binnen.

Nu was het wachten op de afloop van de laatste wedstrijden die nog bezig waren, zodat de definitieve puntentelling opgemaakt kon worden. Vol spanning dromde Taekwondo Dongji samen om te wachten op het eindresultaat. Minuten leken uren te duren, maar eindelijk werd het eindresultaat bekend gemaakt. Ongeloof blijdschap en bij sommigen zelfs vreugdetranen overmande de Dongji familie toen bleek dat het geen voor de buitenwacht onmogelijk geacht werd, toch waarheid werd. Taekwondo Dongji eindigde op de eerste plaats en wist dus niet alleen een clubbeker mee naar huis te nemen, maar realiseerde zelfs een enorme stunt door alle topploegen achter zich te houden en zich tot toernooiwinnaar te bekronen.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio