© Pascal Vandermeer

© Pascal Vandermeer

thumbnail: null
thumbnail: null

Rutten klaar voor 1050 jaar Sint-Evermarus

Inwoners van Rutten hebben hun beste beentje weer voorgezet om hun dorp in een feestelijk jasje te steken voor 1050 jaar verering van Sint-Evermarus

Pascal Vandermeer

Sedert de ontdekking van de stoffelijke resten rond 968 en zijn daaropvolgende heiligverklaring, is Rutten in de ban van Sint-Evermarus. Jaarlijks op 1 mei wordt de marteldood van de heilige Evermarus herdacht. Dit jaar dus voor de 1050ste keer, een jubileumjaar dus.

Evermarus was een Friese pelgrim die tijdens zijn terugkeer van Compostella, rond 690, samen met zijn 7 gezellen door roofridder Hacco en zijn bende vermoord werd in de toenmalige bossen rond Rutten. Evermarus werd beschouwd als een martelaar en werd heilig verklaard.

Voor dit jubileumjaar hebben de inwoners van Rutten een extra inspanning gedaan. Zo werd er op 25 maart het martelarenspel door de kinderen van het dorp nagespeeld, wat een prachtige vertoning was. Op zondag 15 april was er een concert van de Tevona band in de kerk. En vanaf 22 april tot 2 mei is er een fototentoonstelling in de kerk over pelgrims onderweg naar Compostella.Maar het hoogtepunt van dit jubileumjaar is uiteraard 1 mei. Straten en huizen zijn versierd met de nieuwe vlaggen. De nieuwe affiches zijn aangeplakt en de nieuwe boekjes zijn te koop in Taverne ’t Lindehof te Rutten en Standaard Boekhandel Tongeren.

Dus Rutten is klaar voor 1050 jaar verering van Sint-Evermarus. De hoogtepunten van de herdenking zijn om 9u00 de pelgrimsmis, om 10u30 de processie met paarden en om 14u00 natuurlijk het martelarenspel opgevoerd in openlucht. Tijdens dit spel wordt de overval en de moord door de inwoners van het dorp Rutten uitgebeeld in een weide waar de stoffelijke overschotten van de vermoorde pelgrims werden gevonden en waar een kapel werd gebouwd op het graf van Evermarus.Na het martelarenspel is er een achtervolging te paard. Een van de pelgrims heeft weten te ontsnappen en wordt door roofridder Hacco en zijn trawanten, Haccouren genoemd, achtervolgd. Tijdens het vaak bitsige stokkengevecht dat met de achtervolging gepaard gaat, vallen dikwijls rake klappen.

Voor meer info: www.evermarus.be of www.facebook.com\sintevermarusfeest

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio