Vakantie

“Wat is er mis mee om toe te geven dat je niet van reizen houdt?”

Print
“Wat is er mis mee om toe te geven dat je niet van reizen houdt?”

Foto: stockbeeld

De Nederlandse reisschrijfster Iris Hannema stoort zich er aan dat reizen een statussymbool geworden is: wie op zijn Instagrampagina geen foto’s van Azië, Bali en Ibiza heeft staan, hoort er niet meer bij. “Wanneer staat de eerste Instagrammer op die zegt: ik reis niet, ik háát reizen?“, vraagt ze zich af in een interview met Vogue.

Hannema heeft tien jaar lang gereisd en schreef het boek Reizen volgens Hannema, Over reislust, ontwortelen en thuiskomen over wat reizen met je doet. Volgens de schrijfster is reizen een statussymbool geworden: “Het lijkt steeds meer op iets wat moet, erbij hoort, met de druk op sociale media, ‘wie niet reist is gek’. Maar reizen is niet voor iedereen”, zegt ze in een interview met Vogue. “Waarom lijkt het tegenwoordig dan wel zo? En wanneer staat de eerste Instagrammer op die zegt: ik reis niet, ik háát reizen?”

Ze ziet het vaak in de hostels die zich als ‘just like home’ profileren, met wifi en huiskamers. “Eigenlijk is dat concept heel vreemd. We gaan in de essentie toch op reis omdat we willen dat de wereld om ons heen even niet just like home is?”, zegt ze. “In dit soort hostels zie je altijd hetzelfde type mensen: zij die de hele dag op de bank films zitten te kijken of met hun laptop op Facebook zitten. Die geen stap buiten de deur zetten en aan heimwee lijken te lijden. Dan denk ik: wat is er mis mee om toe te geven dat je niet van reizen houdt?”

Lees het hele interview met Iris Hannema op de website van Vogue Nederland

Niet te missen