Mont Saint-Michel ontruimd: verdachte die agenten bedreigde nog altijd onvindbaar

Print

Mont Saint-Michel, het rotsachtige getijdeneiland voor de kust van Normandië, werd zondag even volledig ontruimd. Dat meldt de Franstalige nieuwssite BFM TV. De verdachte die in de voormiddag schreeuwde dat hij een agent wilde vermoorden, is voorlopig echter nog altijd onvindbaar. Rond 14u werd de site weer vrijgegeven.

De toeristen en de bewoners op het eiland werden “uit voorzorg” geëvacueerd, zo luidt het bij de ordediensten. De agenten zijn op zoek naar een man die zondagochtend zou hebben geroepen dat hij een agent wilde vermoorden. Het gaat om een man van 20 à 30 jaar, met een donkerkleurige broek aan, zo meldt de politie.

De politie kreeg zondagochtend rond 7.45 uur een melding binnen van een toeristische gids die de bedreigingen op de bus zou hebben gehoord. De verdachte kon al snel worden geïdentificeerd, mede dankzij de vele bewakingscamera’s op het eiland. Hoewel ze hem in beeld hadden, verloren de speurders de man toch uit het oog, waarna de grote zoekactie werd opgezet. Een politiehelikopter vliegt over het eiland en speurt de omgeving af. De evacuatie verliep zonder problemen.

Op een persconferentie zei prefect Jean-Marc Sabathé kort na de middag dat alle gevaar geweken was en dat de Mont Saint-Michel weer vrij toegankelijk was. Een zestigtal agenten had in de uren daarvoor elke woning op het rotseiland doorzocht. Ook al werd de verdachte niet teruggevonden, kon Sabathé zeggen dat alle gevaar geweken was. “We zijn bijna zeker dat de verdachte zich niet meer op de Mont Saint-Michel bevindt”, zei hij.

Ongeveer dertig gendarmes en politieagenten blijft voorlopig ter plaatse om de veiligheid van de toeristen en de bewoners van de Mont Saint-Michel te verzekeren. Intussen gaat de zoektocht naar de verdachte man verder, een terroristisch motief kan wel al worden uitgesloten.

Mont Saint-Michel met bijhorend abdijcomplex en de omliggende baai werd in 1979 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed en is na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles de meest bezochte toeristische trekpleister van Frankrijk. Jaarlijks lokt de site meer dan 3,5 miljoen bezoekers.