Vlaai, Romeinse wegen en ons volkslied: de leukste video’s van deze week

Print
Vlaai, Romeinse wegen en ons volkslied: de leukste video’s van deze week

Onze redactie selecteert voor u de strafste video’s van de voorbije week op hbvl.be. Heeft u een spraakmakende reportage gemist? Dan vindt u de beelden hier terug in het weekoverzicht.

1. Zo wordt echte Limburgse vlaai gemaakt

Video: EW

De bakkers in Belgisch- en Nederlands-Limburg gaan samen bij Europa een aanvraag indienen om Limburgse vlaai te laten erkennen als streekproduct. Al bijna twee jaar zijn ze aan het werken aan het dossier, dat ervoor moet zorgen dat ‘onze vlaai’ alleen nog in Limburg mag gebakken worden en enkel volgens de regels van de kunst. “Het belangrijkste: Limburgse vlaai wordt gemaakt van gistdeeg. Geen bladerdeeg of zanddeeg zoals elders vaak”, zegt Jan Kerkhofs, de Limburgse voorzitter van beroepsfederatie Bakkers Vlaanderen. “En zeker ook: dun van leer, dik van smeer”, knikt leraar Dominique Boonen van de Hasseltse Hotelschool.

LEES MEER: BINNENKORT WORDT ONZE VLAAI EEN STREEKPRODUCT: “IN GROOTWARENHUIZEN VERKOPEN ZE NIET DE ECHTE VLAAI”

2. Blaast Tongeren oude Romeinse route nieuw leven in?

Video: spa en pebs

De Via Belgica, een oude Romeinse heirbaan, wordt binnenkort beschikbaar gemaakt voor wandelaars en fietsers. Initiatiefnemer is de provincie Nederlands-Limburg. Volgt Tongeren ook?

LEES MEER: Blaast Tongeren oude Romeinse route nieuw leven in?

3. Limburg met glans geslaagd: We zingen “In ’t bronsgroen eikenhout” allemaal uit volle borst mee

Op Limburgdag leggen we trots onze hand op ons hart en zingen we uit volle borst het Limburgs volkslied. Althans, zo schrijft de geschiedenis het voor. Zanger Maarten Cox bracht in 2017 een nieuwe versie uit van het Limburgs volkslied onder begeleiding van een symfonisch orkest. Maar hoe is het met de kennis van dit volkslied gesteld? Maarten Cox trekt door de hele provincie om samen met de Limburgers deze kennis te testen.

LEES MEER: Limburg met glans geslaagd: We zingen “In ’t bronsgroen eikenhout” allemaal uit volle borst mee

4. Mignolet serveert nu ook koffie op de Groenmarkt

Video: ANB

Simon Mignolet en zijn broer Wouter openden maandag hun tweede coffeeshop op de Groenmarkt in Sint-Truiden.

LEES MEER: Mignolet serveert nu ook koffie op de Groenmarkt

5. Zo voer je de noodstop uit

Video: pebs

Autofabrikant Ford wil dat de noodstop in rechte lijn wordt opgenomen in de basisrijopleiding. Ze doen een oproep naar alle bevoegde partijen om hun charter te ondertekenen. Minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft plannen om de noodstop op te nemen in het terugkom-moment.

LEES MEER: FORD WIL NOODSTOP OPNEMEN IN RIJOPLEIDING: ZO VOERT U DEZE CORRECT UIT