© Limburg.net

Waarom én hoe Frieda 11kg verliest

Je eigen boodschappentas en bewaardozen meenemen naar de winkel. Een brooddoos gebruiken. Of grote verpakkingen kopen. Het klinkt simpel. Maar hoe hou jij het een maand vol? Presentatrice Frieda Van Wijck gaat geen uitdaging uit de weg. Vastberaden leidt ze team Verpakkingen.

Limburg.net

Artikel aangeboden door Limburg.net

Frieda Van Wijck woont dan wel in Leuven. Haar hart klopt nog steeds voor Limburg. Ambassadrice worden van Afvalvrij mei, daar moest ze geen twee keer over nadenken: “We staan er nauwelijks bij stil hoeveel verpakkingen we kopen. Toen ze in Leuven de roze vuilniszakken invoerden voor plastic afval, is me dat pas echt opgevallen. Al dat verpakkingsafval moet verwerkt worden. Dat kost handenvol geld en energie! En als ik de rommel en sluikstort zie liggen langs onze wegen: plastic flesjes, blikjes, brikjes, ... Er is gewoon té veel afval en zelf wil ik die berg niet nog groter maken dan hij al is."

In een supermarkt is het een hele uitdaging om verpakkingen links te laten liggen: “Je hebt er geen idee van hoeveel plastic en cellofaan je mee naar huis sleept. Neem nu aanbiedingen, zoals twee stuks voor de prijs van één. Dan verpakken ze die twee stuks samen met extra plastic. Alsof we zelf niet tot twee kunnen tellen?"

’t Is duidelijk, waar het hart van vol is, loopt de mond van over! En dus verklapt Frieda je alvast enkele van haar verpakkingsvrije tips.

  • Doe je boodschappen in herbruikbare tassen.
  • Hergebruik plastic zakjes van de supermarkt. Steek er zoals Frieda brood in om in de diepvries te bewaren.
  • Koop geen individueel verpakte koeken waar een verpakking rond zit.
  • Drink kraantjeswater in plaats van flessenwater.
  • Koop was- en schoonmaakmiddelen in navulverpakkingen.
  • Ga naar een afvalvrije winkel.
  • Steek je handen uit de mouwen en start een moestuin. Zelf groenten en fruit kweken, is volgens Frieda de lekkerste manier om verpakkingen te vermijden. ?

Frieda, Katrien (Judith uit Thuis), Zohra en Giovani produceren in mei zo weinig mogelijk afval. Jij doet toch ook mee?Schrijf je in op afvalvrijmei.be!