‘Creatieve facturatie’ bij ziekenhuizen, dokters en labo’s: “Betaal dossierkosten niet”

Print
‘Creatieve facturatie’ bij ziekenhuizen, dokters en labo’s: “Betaal dossierkosten niet”

Foto: Photo News

Brussel -

Veel ziekenhuizen, artsenpraktijken en labo’s rekenen sinds kort tussen de 3,5 en 25 euro “administratiekost” aan per factuur. “Onwettig. Betaal ze niet”, zegt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) onderzoekt de zaak.

44 euro kosten voor een labo-onderzoek, maar 5 euro “administratiekost”. 40 euro voor een consultatie bij een specialist in het ziekenhuis, maar ook daar 3,5 euro extra “facturatiekost”, zelfs als u gewoon netjes op tijd betaalt. En niet terugbetaald door het ziekenfonds. “Dat soort van creatieve facturatie is de laatste tijd een trend aan het worden”, zegt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten. “We hebben er de afgelopen maanden honderden dossiers van binnengekregen. Maar het is niet toegelaten.”

Volgens de Socialistische Mutualiteiten gebeurt het bij ziekenhuizen, bij medische centra van huisartsen, bij labo’s voor klinische biologie en bij kinesisten. “In de wet staat nochtans dat alle kosten in het honorarium vervat moeten zitten”, zegt Callewaert. “Daar nog extra bedragen aan toevoegen mag dus niet.” Het ziekenfonds roept om die dossierkosten niet te betalen. “Breng ze in mindering van je factuur”, zegt Callewaert.

Dat zegt ook het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat de verschillende ziekenfondsen overkoepelt. “Je hoeft niet bang te zijn als patiënt”, zegt Michiel Callens van het IMA. “Het ziekenhuis zal je een brief sturen, maar stap dan gerust naar je ziekenfonds. Dan zullen zij contact opnemen met het ziekenhuis en zeggen dat die extra administratiekost niet kan.”

Paul D’Otreppe, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs, zegt dat het fenomeen van de extra administratiekosten hem nog niet bekend is. “Maar als het klopt, dan is dat een probleem. Want dit mag niet.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat ze de zaak onderzoekt.