VS legt Rusland nieuwe sancties op, “maar we willen geen oorlog starten”

Print
VS legt Rusland nieuwe sancties op, “maar we willen geen oorlog starten”

Foto: EPA-EFE

Washington gaat nieuwe maatregelen nemen tegen Rusland, vanwege de steun aan het Syrische regime. Dat heeft Nikki Haley, Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties, zondag aangekondigd. “Maar we zijn niet uit op oorlog”, maakte ze duidelijk.

De Verenigde Staten namen al verschillende sancties tegen Rusland, in het kader van verschillende dossiers. Een van die dossiers was dat van de vergiftiging van Sergej Skripal, een ex-spion in Groot-Brittannië, en diens dochter Joelia. De VS zette onder meer zestig Russische diplomaten het land uit en voorzag Oekraïne de afgelopen maanden van antitankwapens.

Nikki Haley was zondag te gast bij verschillende Amerikaanse tv-stations en verklaarde dat er maandag nieuwe sancties zullen volgen. Die moeten een antwoord bieden op de volgehouden steun van Rusland aan de Syrische bondgenoot, ook na een nieuwe gifgasaanval.

Volgens Haley zal minister van Financiën Steven Mnuchin maandag maatregelen aankondigen tegen bedrijven die kunnen worden gelinkt aan materiaal dat aan Assad is geleverd en de productie van chemische wapens. Mogelijk gaat het in dat geval om Russische bedrijven.

“Het was nooit onze taak om Assad uit te schakelen”, aldus Haley. “Het conflict moet uiteindelijk een politieke oplossing krijgen. Het is nooit ons doel geweest om een oorlog te beginnen.”

De banden met Rusland zijn erg gespannen, zei Haley nog. “Kijk eens naar wat Rusland doet: ze hebben banden met allemaal verkeerde actoren. Kijk naar wat ze in Oekraïne doen, hoe ze Venezuela steunen, wat ze doen in Syrië met hun steun aan Assad en hun samenwerking met Iran. Dat blijft echt een probleem.”