Einstein “rijdt naar de wolken” in herontdekte, unieke beelden

Print

Einstein en zijn vrouw “rijden naar de wolken” in herontdekte, unieke beelden Video: KameraOne

Toen de beroemdste wetenschapper ter wereld Hollywood bezocht, kon dat niet onopgemerkt voorbij gaan en speelde Albert Einstein zelfs even mee in een film. Biografen dachten dat de beelden de tand des tijds niet hadden overleefd, maar waren verrukt toen ze plots een verloren gewaande ‘bioscoopschat’ ontdekten. “Een van de meest iconische en geliefde figuren in een hartverwarmende film. Ik kan me niet inbeelden dat er iets bestaat dat opwindender is.”

Toen Albert Einstein met zijn tweede echtgenote Elsa Hollywood bezocht in 1931, werd er niet alleen filmgeschiedenis geschreven, maar werd er “ook magie gecreëerd”. Biografen en filmfans vreesden echter dat de unieke beelden voorgoed verloren waren gegaan, tot Becca Bender in de archieven dook en een ware schat blootlegde: “Zoiets vrolijk en universeel ontdekken, is alsof je binnengaat in de nerdhemel.”

De vrouw vond de brandbare 35mm-film in dozen die vroeger eigendom waren van de mede-uitvinder van de Kodachrome, een van de oudste kleurenfilms ooit, die werden geproduceerd door Kodak, terwijl ze door archieven snuffelde in het Lincoln Center in New York. “Ik was helemaal gevloerd toen ik de film plots vond”, aldus Bender. “Ik kan me niet inbeelden dat er iets bestaat dat opwindender is.”

De oude film van Einstein - die in het echte leven nooit reed - werd intussen gedigitaliseerd door de Library of Congress, de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten in Washington en opgenomen in de collectie. De unieke video van bedenker van de relativiteitstheorie die “rijdt naar de wolken” zal nu dus nooit meer verloren gaan.