Mode

Zo vind je de juiste sportbeha

Print
Zo vind je de juiste sportbeha

Foto: Bjorn Börg

De juiste sportbeha moet je lichaam voldoende ondersteunen, goed zitten en tegen een stootje kunnen. Geen idee waar je op moet letten? Met deze tips vind je de juiste sportbeha!

Een sportbeha voor elke sport

Wist je dat een goede sportbeha meer dan 70% van de schokken opvangt tijdens het sporten? Onmisbaar voor je workout dus. Elke sportbeha is anders en biedt een ander soort ondersteuning.

Lage intensiteit?

Low-impact sportsessie zoals yoga of pilates? Dan geeft een lichte sportbeha (zonder compressie) of ondersteunende top voldoende steun.

Matige of hoge intensiteit?

Hardlopen, basketbal of zumba op de planning? Een compressiebeha met genoeg ondersteuning en ventilatie does the trick. Vergeet niet naar de bandjes te kijken! Hoe breder het bandje, hoe meer ondersteuning tijdens je sportsessie.

De juiste maat? Die vind je zo  

Denk je dat de maat van je sportbeha dezelfde is als die van je normale beha? Think again! Een sportbeha moet iets strakker zitten om voldoende te ondersteunen. Een maatje kleiner passen is dus de boodschap, al mag je beha zeker niet snijden of knellen. De onderband van je sportbeha moet net op je ribbenkast rusten, niet op je borsten zelf en je moet ruimte hebben om er een vinger onder te schuiven.

What else? De stof van je beha moet glad liggen. Wanneer je bulten of kreukjes begint te zien, betekent dit dat de cupmaat te groot is. Last but not least: beweeg! Enkel door je sportbeha uitgebreid te testen, weet je of je de juiste maat hebt te pakken.

Kies voor de juiste stof

Niet alleen het model en de maat, ook de stof is belangrijk wanneer je een sportbeha koopt. Je sportprestatie een boost geven? Kies voor microvezelstoffen als polyamide, polyester, lycra, elastan of spandex. Deze stoffen zijn extra vochtafdrijvend (goodbye sweat), ademen beter, houden je lichaamstemperatuur op peil en zijn sneldrogend. Bonuspunten voor het feit dat deze stoffen beter zweetgeuren kunnen absorberen dan bijvoorbeeld katoen.

Tip: vervang je sportbeha elke zes maanden voor een optimale ondersteuning van je lichaam!