© EPA

Appels en melk uit den boze om nieuw poepincident te voorkomen

Wielrenner Tom Dumoulin uit Maastricht mijdt appels en melk om een incident als dat in de Giro vorig jaar voortaan te voorkomen. De Nederlander sukkelde toen met diarree en moest noodgedwongen een toiletpauze inlassen tijdens de rit.

kops

“Een aantal voedingsgroepen, zoals fructose en lactose, zijn niet voor elk mens supergoed verteerbaar. De een heeft er wat meer moeite mee dan de ander. Nou, ik waarschijnlijk iets meer”, zegt hij tegen de NOS. Dumoulin denkt nu dus te weten waar de darmproblemen, die tijdens de Ronde van Italië opspeelden, vandaan komen.

Doorgeleid

Voor de renner uit Maastricht speelt het probleem alleen wanneer hij hoge inspanningen moet leveren. “Als je al aan de limiet zit qua verteren in je darmstelsel en je gooit er net op een verkeerd moment een reepje in, zoals tijdens de Giro, dan kan het rechtstreeks worden doorgeleid.” Zoals gebeurde middenin een etappe. Vlak voor de start van de slotbeklimming in de koninginnenrit van de Giro stapte rozetruidrager Tom Dumoulin plots af voor een sanitaire stop.

Onderzoeken

De winnaar van de Giro weet niet helemaal zeker of de fructose en lactose de oorzaken van zijn probleem zijn, maar andere onderzoeken die hij onderging leverden niets op. “We hebben eerst bloed geprikt of er bacteriën of virussen in de darmen zaten, dat was niet het geval. Toen hebben we gekeken of er wel voldoende bloed naar de darmen gaat tijdens inspanningen. Dat was niet alarmerend weinig.”

Kiwi

Dumoulin zal sommige producten dus moeten mijden op dagen van hoge inspanningen. “Op een dag van een hoge calorie-inname, kun je ongezien heel veel lactose- en fructoseproducten binnenkrijgen. In een appel zit bijvoorbeeld heel veel fructose. Nou, dan kan ik beter een kiwi eten.”

Aangeboden door onze partners