Kocht Samsung stemmen om Winterspelen naar Pyeongchang te halen?

Print
Kocht Samsung stemmen om Winterspelen naar Pyeongchang te halen?

Foto: AFP

Samsung ontkent dat het bij leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stemmen gekocht heeft om de Winterspelen naar het Zuid-Koreaanse Pyeongchang te halen. Dat heeft het elektronicabedrijf dinsdag in een communiqué gemeld.

“Samsung heeft nooit illegaal lobbywerk verricht om Pyeongchang de winterspelen te bezorgen”, klinkt het in de mededeling van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Volgens de Zuid-Koreaanse zender SBS TV kwamen de speurders de mogelijke fraude rond de Winterspelen op het spoor tijdens het onderzoek naar de Zuid-Koreaanse oud-president Lee Myung-Bak. Die werd maandag officieel in beschuldiging gesteld in enkele corruptiezaken die tegen hem lopen en zou miljoenen dollars aan smeergeld in ontvangst genomen hebben, onder andere van Samsung. De speurders zouden op een lijst van IOC-leden gestoten zijn die, in ruil voor sponsorcontracten en marketingdeals met Samsung, voor Pyeongchang gestemd zouden hebben. Samsung is bovendien een van de partners van het IOC.

SBS TV maakte eerder dinsdag ook bekend dat het kopieën heeft van mailverkeer tussen Samsung en de niet onbesproken Papa Massata Diack, zoon van de voormalige voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) Lamine Diack, die beschuldigd wordt van witwaspraktijken en corruptie.

Papa Massata Diack, die dan weer betrokken zou zijn bij een omkoopschandaal rond de toekenning van de Olympische Spelen van 2016 aan Rio, zou ditmaal -uiteraard tegen betaling- beloofd hebben IOC-leden te overtuigen voor Pyeongchang te stemmen.

Pyeongchang haalde in 2011 de Winterspelen binnen, die afgelopen februari plaatsvonden. De Zuid-Koreaanse stad versloeg toen in de stemmingsronde het Duitse München en het Franse Annecy.