Controleer nu of je gegevens misbruikt zijn op Facebook

Print
Controleer nu of je gegevens misbruikt zijn op Facebook

Foto: AP

Een dag later dan gepland is het nu toch mogelijk om te controleren of je gegevens via Facebook terechtgekomen zijn bij dataonderzoeker Cambridge Analytica. In totaal zouden 87 miljoen gebruikers getroffen zijn, in België zou het om 61.000 mensen gaan.

Facebook is maandagavond begonnen met het inlichten van gebruikers die betrokken zijn geraakt in het privacyschandaal, waarbij Cambridge Analytica via een persoonlijkheidstest gegevens heeft verzameld en die doorgestuurd heeft naar andere partijen. Bij sommige gebruikers verschijnt er al een melding bovenaan hun nieuwsfeed die hen de mogelijkheid geeft om hun betrokkenheid te controleren, maar het kan ook al sneller via onderstaande link.

Via deze link kom je te weten of je gegevens gelekt zijn of niet.

In België waren er acht mensen die de malafide test, This is your digital life, uitvoerden. Facebook liet al weten dat de 61.000 getroffen Belgien niet per se allemaal terug te voeren zijn op die acht - ze kunnen ook bevriend geweest zijn met mensen in het buitenland die de test gedaan hebben.

De gegevens van Facebookgebruikers zouden gediend hebben om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te sturen.