Landgenoot Abdi maakt indruk met achtste plaats en snelle chrono bij debuut

Print
Landgenoot Abdi maakt indruk met achtste plaats en snelle chrono bij debuut

Foto: BELGA

Bashir Abdi heeft zondag in het Nederlandse Rotterdam een succesvol marathondebuut gekend. Hij klokte een tijd van 2u10:46 en finishte als achtste. Abdi dook ruim onder de EK-limiet van 2u13:47, maar gaf eerder aan in Berlijn voor de 10.000 meter te zullen kiezen. De Keniaan Kenneth Kipkemoi haalde het in een tijd van 2u05:44.

Zijn eerste marathon begon voor Abdi op onaangename wijze. Hij viel in de eerste meters op zijn hoofd. Daarna zat hij voor de rest van de eerste wedstrijdhelft in een ideaal groepje, waarvan de tempomakers waren aangetrokken voor de Nederlander Khalid Choukhoud. Na minder dan 25 kilometer vielen echter zowel de hazen als Choukhoud weg, en stond Abdi er helemaal alleen voor. Nadat hij in 1u05:33 aan de halve marathon passeerde en daarna alleen viel, leek het er even op dat Abdi zou gaan stilvallen. Niets was minder waar, want de Gentenaar versnelde alleen maar. Hij mag zich na zijn debuut al de achtste Belg aller tijden noemen op de marathon.

Florent Caelen was tweede Belg in 2u15:59. Ook bij de vrouwen ging de overwinning naar Kenia. Visiline Jepkesho was de beste in 2u23:47.