© Serge Minten

100 jobs bedreigd door sluiting van distributiecentrum Teleflex Medical in Tongeren

Het distributiecentrum voor medisch materiaal Teleflex Medical in Tongeren sluit zijn deuren. Dat heeft de directie donderdag meegedeeld aan het personeel op een bijzondere ondernemingsraad. In totaal verliezen meer dan 100 mensen hun job.

gc, tomas

Teleflex Medical verdeelt vanuit Tongeren onder meer medisch materiaal. Wereldwijd telt Teleflex Medical ruim 14.000 werknemers.

Volgens de vakbonden sluit het Europees distributiecentrum omdat het bedrijf zijn logistieke activiteiten wil centraliseren in Frankfurt, waar het een beroep doet op de logistieke dienstverlener Rhenus Logistics.

Onbegrip

De aankondiging stuit op onbegrip bij de werknemers in Tongeren. “De productiviteit is nog nooit zo hoog geweest, en de afgelopen jaren werd er 1,5 miljoen euro geïnvesteerd. Bovendien werd er twee weken geleden nog een nieuwe cao 90 afgesloten”, zegt Tom Peeters, secretaris van BTB Limburg, aan Belga.

Volgens de vakbond vindt het management van Teleflex de opslagcapaciteit in Tongeren te beperkt, maar tegelijk luidt het dat werken met een externe logistieke partner in Duitsland vooral voor een aanzienlijke kostenbesparing zorgt. “Deze beslissing heeft niets met productiviteit of slechte resultaten te maken, maar alles met grotere winsten voor de Amerikaanse multinational. Het is niet toevallig dat het Europese hoofdkwartier in het fiscaal gunstige Ierland gevestigd is”, aldus Peeters.

Teleflex Medical maakt deel uit van Teleflex Incorporated, dat gespecialiseerd is in onder meer medische apparatuur, luchtvaart en commerciële markten. Teleflex stelt wereldwijd ruim 14.000 mensen tewerk in 120 landen.