‘The School’ organiseert twee Hasseltse festivals voor bewoners en vluchtelingen

Het project ‘The School’ organiseert twee festivals om zowel buurtbewoners als vluchtelingen te laten participeren. Op vrijdag 6 april moet het Urban Playground Festival het Sint-Jansplein in Hasselt doen heropleven. Op zaterdag 7 april worden vluchtelingen mee betrokken in het Everyone Loves Ice Cream Festival.

Het Sint-Jansplein ligt verborgen achter het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Het werd al aangekleed met een muurschildering, er was een bloemenplantactie en het basketbalveld werd kleurrijk geverfd. Zo wil ‘The School’ er een multifunctionele stadsplek van maken, waar iedereen uit de buurt elkaar kan ontmoeten. Op vrijdag 6 april zorgt het Urban Playground Festival voor een namiddag vol kunst, sport, eten, muziek en dans.

De buurt juicht toe dat ‘The School’ mensen samenbrengt om na te denken over de toekomst van het plein. “We willen de stad laten voelen dat de buurt qua aanleg en inrichting veel beter kan, want momenteel is het plein minder uitnodigend en te veel op verkeer gericht. We zullen ons plan ook voorleggen aan de stad”, zegt buurtbewoner Jan Thys.

Ook de stad Hasselt steunt het initiatief. “Het is een stadsbreed gegeven, want we hebben alle diensten moeten overtuigen. Voor ons was het belangrijk dat er output is”, zegt schepen van Cultuur Karolien Mondelaers (CD&V).

Het Everyone Loves Ice Cream Festival houdt na de vorige editie in Milaan op zaterdag 7 april halt in het Hasseltse restaurant Tajine. Het multicultureel feest draait rond de vluchtelingenproblematiek, waarbij vluchtelingenorganisaties en gasten uit de hele wereld rondetafelgesprekken voeren. Via onder meer workshops, lezingen, optredens en een expo wil het festival een dialoog creëren en de blik op vluchtelingen veranderen.

‘The School’ wil mensen samenbrengen richting een betere stad, waarbij een interdisciplinaire samenwerking tussen lokale en internationale stadsvormgevers centraal staat. Het project heeft een partnership met de stad Hasselt en ontvangt een subsidie van Vlaanderen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio