Tranen van geluk en verdriet: verrassingen bij de laatste verdicten in ‘Blind Getrouwd’

Twee onbekenden, één huwelijksfeest, zes dagen op reis en vier wittebroodsweken. Dat was het opzet van ‘Blind Getrouwd’. Zo snel als het experiment begon voor de kandidaten is het ook afgelopen. Na amper vijf weken samen staan ze voor een belangrijke beslissing: blijven ze getrouwd of stopt hun wetenschappelijke match hier?

mrra

Voor Mike en Marjolein moest de “nee” niet meer worden uitgesproken. Voor de twee was het al overduidelijk dat hun relatie geen slaagkans meer had, nadat de sfeer vanop hun roze wolken plots diep onder nul zakte tijdens de huwelijksreis. Het koppel dat eerst smoorverliefd was, eindigde hun huwelijk in mineur: met een scheiding.

Toon & Frie

In de zaal van het gemeentehuis waar alles voor Toon en Frie begon, steekt de bruidegom van wal. “Ik weet dat we ons met twee er toen doorgehaspeld hebben en dat ik na drie seconden hier buiten ben gegaan met jou en een gevoel van ‘oké’, die initiële klik is er”, vertelt hij glimlachend, terwijl hij met zijn ogen geen minuut van Frie haar gezicht wijkt. “Nu ben je niet alleen mijn vrouw, jij bent mijn partner in crime. Iemand wiens mening ik apprecieer, iemand die mijn steun en toeverlaat is. Iemand waar ik mee verder kan. Die “ja” had ik gisteren, ik heb hem vandaag, en ik heb hem morgen.”

Giechelend reageert ze blij op zijn ode aan haar. Met een grote glimlach bevestigt ook zij zijn gevoel. “Wat voor mij super belangrijk was, was dat ik goed met u kon praten. En dat stopte niet”, reageert Frie blij. “Het is abnormaal goed verlopen. In die zin zelfs dat we ons af en toe afvroegen of dat wel oké was. Maar dit is het moment waarop ik kan zeggen dat ik voor u kies, niet voor het experiment, wel erdoor, maar voor ons.” Voltreffer, het koppel dat de experten bij elkaar hadden gezet met 96 procent slaagkans, zegt nogmaals “ja” tegen de liefde.

© VTM

Tim & Esther

Hun brede glimlachen in het gemeentehuis waren de voorbode van een positief einde voor Tim en Esther. Niemand twijfelde eraan: Tim zei “ja”. “Het is alleen maar beter dan ik kon hopen”, zei hij blij met zijn zeemzoete schatkaart in zijn gedachten. Zijn verdict verrast niemand. “Deze keer zeg ik niet “ja” tegen het experiment, maar tegen een leven met jou.”

Esther zelf heeft het moeilijker met een spontane liefdesbetuiging en neemt haar spiekbriefje. “Ik had al van het begin een gevoel van vertrouwen bij jou. En dat is niet eigen aan mij, dat is echt wel aan jou te danken”, vertelt ze blij. De schittering in Tim zijn ogen wordt alleen maar groter, en zeker wanneer ze zegt: “Dit is alles maakt dat ik graag mevrouw De Winter wil blijven.” Opnieuw raak!

© VTM

Lieve & Aljosja

So far, so good. Maar voor die twee koppels was televisiekijkend Vlaanderen niet zo ongerust, integendeel. Het zijn de andere duo’s die harder twijfelen. Aljosja gaat met zenuwen opnieuw het stadhuis van Brugge binnen, hopend dat zijn Lieve nog een keer “ja” gaat zeggen. De ongemakkelijke stiltes zijn deze keer vergezeld door heel wat gegiechel en glimlachen.

Maar Lieve bijt nerveus op haar lippen, wanneer Aljosja van wal steekt. “We beseften na de eerste momenten dat het misschien toch niet zo gemakkelijk zou gaan. Dat we er hard aan moeten werken, maar ik vind dat we ondanks alle ups and downs - met meer ups eigenlijk - dat heel goed hebben gedaan”, zegt hij. “Ik heb het gevoel dat we op alle fundamentele zaken zo goed overeenkomen, als zijn er aan kleine dingen nog wel werk.” Aljosja spreekt het uit: hij wil voort met Lieve. “Ik beloof plechtig dat je uw voeten mag blijven verwarmen aan mij. En dat ik altijd ga proberen mijn jas op te hangen. Nee, oprecht. Ik geloof dat wij als wij ons best gaan blijven doen de komenden maanden, wij hier als een koppel kunnen uitkomen. Ik weet dat het niet evident zal zijn, omdat we nog een paar dingen moeten uitklaren. Maar Lieve, ik heb u graag, ik zie u graag en ik ben heel blij dat gij mijn vrouw zijt.”

“Aljosja, ik kan uw naam al uitspreken”, lacht Lieve in het begin van haar verhaal. Maar dan wordt ze serieus. “We hebben het de eerste dagen niet simpel gehad, omdat we beseften dat ons ideaalbeeld niet voor onze neus stond. Maar we hebben de knop kunnen omdraaien, en toen heb ik beseft dat jij een mooi persoon bent.” De stortvloed aan mooie eigenschappen doet de kijkers hopen. En terecht: “Het feit dat we elkaar op zo’n korte tijd zo goed kennen, en zo goed aanvoelen is voor mij ook een teken dat ik dit niet zomaar mag laten gaan. Dus ik zeg weer “ja” tegen Aljosja en “ja” tegen het experiment. Voila!”

© VTM

Wendy & Damiano

Maar dan moet het moeilijkste moment nog komen. Voor Damiano en Wendy ging het experiment immers allesbehalve vlot: met veel teleurstelling voor Wendy en een stevige druk op de schouders van Damiano. De bruidegom fluistert zijn woorden naar Wendy, duidelijk bang om haar nog eens pijn te doen. “Je bent een heel warm en geduldig persoon, en dat meen ik ook echt. Geduldig voor elk moment waarop het voor u gemakkelijker was, en voor mij veel moeilijker. Zo die klik moest er voor mij zijn”, klinkt het. Hij krijgt het zichtbaar moeilijk, terwijl ook Wendy’s tranen over haar gezicht beginnen rollen. Ze voelt de bui al hangen. “Het is er bij mij niet, de klik. Ik wil u niet kwetsen: en dan is er zo het feit dat ik weet dat jij dat verdient. Dat stukje. En ik hoop dat jij als je er klaar voor bent, dat we vrienden kunnen zijn. En als jij dat niet kunt, dan zal ik mij daar ook met alle respect bij neerleggen.”

Wendy heeft eerst niet veel woorden meer over, behalve “we hebben dat toch goed gedaan, dat kunnen ze ons niet meer afnemen”. De knuffels kunnen het verdriet niet verzachten, en ze moet ook haar voorbereiding nog voorlezen, maar die woorden klinken lauw en pijnlijk na de afwijzing. “Ik ben met een open blik en open hart aan dit avontuur met u begonnen, en ik heb daar nog geen minuut spijt van”, zei ze nog, maar het zijn vooral haar hartverscheurende tranen die nazinderen. De zalvende woorden eindigen in mineur: het laatste koppel kapt hun huwelijk af op het einde van het experiment.

© VTM