© Getty Images/iStockphoto

Uw digitale klok loopt nu misschien weer voor

Digitale klokken - wekkers en klokken op de oven of microgolf - moeten misschien weer worden bijgesteld. Vorige maand raakte bekend dat, als gevolg van een conflict tussen Servië en Kosovo over de wisselstroom, alle klokken die aangesloten waren op het elektriciteitsnet zowat vijf minuten achterop liepen. Maar het euvel is intussen verholpen, waardoor bij diegenen die toen hun klok weer juist zetten, die nu enkele minuten vooruitloopt.

De Nederlandse netbeheerder TenneT bevestigt dat de digitale klokken weer gelijklopen met de werkelijke tijd. De vijf minuten vertraging is zo goed als ingelopen, zegt de netbeheerder aan de Nederlandse omroep NOS. “Vorige maand was er een afwijking ontstaan van zo’n 300 seconden. Maar inmiddels is het conflict tussen Servië en Kosovo van de baan en is afgesproken dat het aantal hertz geleidelijk aan wordt opgevoerd.” Dat is de voorbije weken gebeurd, met enkele seconden per dag.

De digitale klokken geven dus weer het juiste uur aan. Behalve bij diegenen die ze vorige maand enkele minuten vooruit draaiden.