Britse Vogue zet voor het eerst model met hoofddoek op de cover

Met de Somalisch-Amerikaanse moslima Halima Aden zet het Britse magazine Vogue een model met een hoofddoek op de cover. Voor het eerst in zijn geschiedenis van 102 jaar. Ze moet de cover wel delen met acht andere modellen, die volgens hoofdredacteur Edward Enniful allemaal “een andere huidskleur, lichaamsbouw, socio-economische achtergrond, religie en seksualiteit hebben”.

tib

Onder het motto ‘de modellen die het gezicht van de mode veranderen’ kiest Vogue negen modellen met verschillende huidskleuren, waaronder Halima Aden, het eerste model met een hoofddoek op de cover van de Britse editie. “De mode-industrie omhelst eindelijk een concept dat mijn hele carrière gedefinieerd heeft”, schrijft hoofdredacteur Edward Enniful in zijn voorwoord. “Wanneer ik diversiteit zeg, wil ik duidelijk maken dat het voor mij niet om zwart of wit gaat. Het gaat verder dan dat: huidskleur, lichaamsbouw, socio-economische achtergrond, religie en seksualiteit. Dat is wat ik met deze cover wil vieren.”

Halima Aden haalde vorig jaar de wereldpers omdat ze een contract tekende bij het bekende modellenbureau IMG, waar ook Gigi Hadid, Miranda Kerr en Joan Smalls onder dak zitten. Dat ze liever haar hijab niet afneemt voor fotoshoots, was voor het bureau geen probleem. Ze deelt haar Vogue- cover met acht andere modellen: Adut Akech, Radhika Nair, Yoon Young Bae, Faretta, Fran Summers, Vittoria Ceretti, Paloma Elsesser en Selena Forrest.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Halima Aden en Adut Akech werden allebei geboren in een vluchtelingenkamp in Kenia. “Voor mij vertegenwoordigen ze het idee dat alles mogelijk is”, schrijft Enniful.

Toen Edward Enniful vorig jaar de eerste eerste zwarte man werd die aan het hoofd van de Britse Vogue kwam te staan, kondigde hij aan dat het zijn taak was om meer diversiteit in het blad te brengen. Vorig jaar durfde hij met model Adwoa Aboah en actrice Zoe Kravitz al eens kiezen voor coversterren met een (heel licht) kleurtje, maar dit jaar leek het voornemen ‘meer diversiteit’ even begraven onder covers met Taylor Swift, Nicole Kidman, Margot Robbie en Bella Hadid. Tot hij zijn cover voor het aprilnummer op Instagram zette, die op één dag tijd al meer dan 22.000 likes verzamelde.

Niet te missen