© AP

Buschauffeur nog in Duits ziekenhuis na zware crash

Elf van de twaalf Belgen die gewond raakten bij het busongeval van zaterdag in Beieren, zijn weer in het land. Dat meldt Maarten Matienko van VAB maandag. Enkel de tweede buschauffeur, die zwaargewond raakte bij het ongeval, ligt nog in het ziekenhuis in Duitsland.

Belga

VAB meldde zondag al dat één gezin van drie personen zaterdagavond werd ontslagen uit het ziekenhuis en besloot om de reis naar Oostenrijk verder te zetten. Twee andere gezinnen, in totaal zeven personen, mochten zondag het ziekenhuis verlaten en hebben ervoor gekozen terug te keren naar België.

“Iedereen is weer thuis sinds 20 uur gisterenavond”, zegt Matienko maandag. “De medewerkers ter plaatse beslissen in functie van de mensen die bijstand nodig hebben, hoe de repatriëring wordt georganiseerd.” Zo was er eerst sprake om de Belgen met het vliegtuig terug te brengen, maar daar werd uiteindelijk op teruggekomen omdat er bij een reis per vliegtuig nog bijkomend vervoer georganiseerd moet worden. Daarom werd beslist om de Belgen met de taxi weer naar huis te brengen. Eén gewonde vrouw werd zondag met de ziekenwagen gerepatrieerd.

© AFP

Ook de medewerkers van de VAB-Alarmcentrale die in Duitsland aanwezig waren, zijn weer teruggekeerd. “We volgen uiteraard de toestand van de buschauffeur die nog in het ziekenhuis ligt vanuit België verder op, en we zullen er alles aan doen om, wanneer dat mogelijk zal zijn, de repatriëring te organiseren”, aldus Matienko nog.

En ook de drie vrijwilligers van het Rode Kruis zijn weer in België. “Een van hun opdrachten was het begeleiden van de slachtoffers naar nazorg, en we hebben hen geïnformeerd over waar ze terechtkunnen. Zo kunnen ze steeds bellen naar ons permanentienummer 105 met extra vragen”, klinkt het bij het Rode Kruis. Ook hebben de vrijwilligers de familie van de zwaargewonde buschauffeur zondag nog gesproken, en hebben onder meer een brochure over “hoe omgaan met een schokkende gebeurtenis” overhandigd.

De Belgische bus van Linden Cars uit Rotselaar reed zaterdag kort na middernacht in op een vrachtwagen op de snelweg A3 bij Aschaffenburg. Een van de twee buschauffeurs, een man uit Herent, overleefde het ongeval niet.