Rusland test “onoverwinnelijke” hypersonische raket die in een kwartier België kan bereiken

Het Russische ministerie van Defensie heeft vrijdag beelden gepubliceerd van een tweede reeks testlanceringen van hun splinternieuwe hypersonische raket. De raket haalt zo’n 6500 kilometer per uur en heeft volgens Rusland een “onbeperkt” bereik, waardoor het tuig onoverwinnelijk wordt genoemd. De testen zetten extra druk op de relatie tussen het land en het Westen, die momenteel al woelig is na de vergiftiging van de Russische spion en de wereldwijde uitwijzing van meer dan 150 Russische diplomaten.

pjv

Rusland lanceerde de nieuwe Sarmat ICBM van Kosmodroom Plesetsk, een ondergrondse ruimtehaven op zo’n 800 kilometer van de Russische hoofdstad Moskou. Volgens het Russische ministerie van Defensie was de proefneming “succesvol” en werd er vooral gekeken naar het gedrag van de hypersonische raket tijdens en vlak na de lancering. De raket - die tot 2021 volledig operationeel zou moeten zijn - moet het oude raketsysteem vervangen dat nog uit de tijd van de Sovjet-Unie stamt.

De Sarmat ICBM haalt snelheden tot 6500 kilometer per uur, waardoor het tuig België in minder dan twintig minuten kan bereiken als het van de kosmodroom wordt gelanceerd. Russisch president Vladimir Poetin onthulde de proefnemingen met de hypersonische raket in februari toen hij zijn plannen voor een nieuw wapenarsenaal uit de doeken deed. De raket werd in maart uitvoerig getest, aldus Poetin tijdens zijn toespraak voor het Russische parlement. “De raket is in staat elke defensief schild te penetreren”, klinkt het nog.

Er ontstonden eerder al spanningen tussen Rusland en de rest van het Westen na de vergiftiging van de ex-spion Sergej Skripal, op zondag 4 maart in het Britse Salisbury. Er werden over de hele wereld al meer dan 150 Russische diplomaten naar huis gestuurd en de Britse regering verklaarde dat er geen officiële ambtenaren of leden van de koninklijke familie op het WK in Rusland zullen aanwezig zijn. Op haar beurt wees de Russische regering intussen al meer dan zeventig diplomaten het land uit.

Meer over Rusland