© Jozef Gabriels

© Jozef Gabriels

thumbnail: null
thumbnail: null

Blokbar neemt afscheid van Winterslag

Syntra verhuist van het kerkplein in Winterslag naar de T2-campus in Waterschei. Studenten die tijdens de vakanties in de prachtige gebouwen in Winterslag konden komen 'blokken', doen dat dit jaar voor het laatst met een mini-blokbar tijdens de tweede week van de paasvakantie.

Jozef Gabriels

Het kerkplein van Winterslag is één indrukwekkende brok nostalgie. Kerk en scholen werden meer dan 90 jaar geleden gebouwd. De breukstenen kerk en de vroegere jongensschool vervullen nog steeds hun oorspronkelijke functie. De vierde wand, die honderd jaar geleden bedoeld was om er een Casino te bouwen, kreeg enkele jaren geleden een invulling als woon- en zorgcentrum. De vroegere meisjesschool, later gebruikt door het volwassenenonderwijs van de Vrije Leergangen, werd een vormingscentrum van Syntra.

Het is in deze prachtige gebouwen van Syntra dat Genk-Noord vanaf december 1914 gedurende elke schoolvakantie een stille studieruimte voor hogeschool- en universiteitsstudenten organiseerde, later omgedoopt tot 'blokbar'. Het werd een gigantisch succes, zeker toen ook de stad Genk het initiatief mee ondersteunde en het geleidelijk overnam en het ook op andere plaatsen in Genk organiseerde.

Later dit jaar vertrekt Syntra echter in Winterslag om zich op de nieuwe Thorcampus in Waterschei te vestigen, in de nieuwe gebouwen van de technologie- en talentcampus, samen met de VDAB en het Technisch Onderwijs. In de tweede week van de paasvakantie nemen de studenten, samen met Rotary Genk-Noord, afscheid van de historische site van Winterslag, waar de wieg van de blokbar stond .Dat doen ze met een mini-editie van de blokbar van maandag 9 tot zaterdag 14 april, elke dag van 8 tot 20 uur. Het prachtige initiatief zal echter verder leven in het Thorpark, in de bibliotheek en op andere plaatsen in het Genkse...

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio