© EPA

Extreem anti-homogeweld in Nederland

Een 28-jarige man uit het Nederlandse Dordrecht, niet ver van Rotterdam, is in de nacht van vrijdag op zaterdag het slachtoffer geworden van extreem anti-homogeweld. Hij werd in de val gelokt via datingapp Grindr. Niet veel later vond een tweede geweldincident plaats.

Ilse van Driel

Het slachtoffer sprak met een man af bij voetbalvereniging Wieldrecht in Dordrecht, op de parkeerplaats. “De profielfoto in de app klopte met de man die op de parkeerplaats stond en hij zag er betrouwbaar uit. Hij stelde voor naar zijn huis te gaan, dat in de buurt zou zijn”, vertelt Lennart Lenskens, organisator van de Dordrecht Pride en een bekende van het slachtoffer.

Op dat moment gaat het fout. Als het slachtoffer met zijn ‘date’ wegloopt van de parkeerplaats, komen er volgens het slachtoffer plots zo’n 16 mannen uit de bosjes tevoorschijn die op het slachtoffer in beginnen te slaan. Hij loopt verwondingen op aan zijn gezicht, valt op zijn achterhoofd en valt op een zeker moment weg. “Zijn geluk was dat hij een dikke jas aan had, die heeft de ergste klappen nog soort van opgevangen”, aldus Lenskens.

“Ik schrik hier enorm van. Je kent de cijfers en je weet dat het gebeurt. Maar niet in het veilige Dordrecht. Hij is er echt ingeluisd.”

“Laffe daders”

Burgemeester Wouter Kolff reageert op twitter. “We hebben nauw contact met de slachtoffers. Politie, het Openbaar Ministerie en ik doen er alles aan om de laffe daders op te sporen en te stoppen.” Daarnaast waarschuwt hij voor het gebruik van datingapps als Grindr en Tinder: “Wees alert.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het slachtoffer van het eerst incident is volgens Lenskens heel bang geworden en durft nog geen aangifte te doen. Bang voor represailles van de grote groep die hem aanviel. Nadat hij in het ziekenhuis is behandeld aan zijn verwondingen is hij nu thuis aan het herstellen.

Een ander slachtoffer werd achterna gezeten nadat hij eveneens via Grindr in de val werd gelokt. Dit gebeurde op de Schenkeldijk in Dordrecht. Hij raakte niet gewond.