1 APRIL. Natuurhulpcentrum vindt partner voor wolvin Naya in Duitsland

1 APRIL. Natuurhulpcentrum vindt partner voor wolvin Naya in Duitsland

Sil Janssen met de spray die de wolven uit de Limburgse tuinen moet houden. Foto: HBvL

In alle stilte heeft Sil Janssen in centraal Duitsland een mannetjeswolf gehaald en in Bosland uitgezet. Op die manier heeft hij Cupido een duwtje in de rug gegeven. Nu is het aan de wolf om Naya aan de haak te slaan. Intussen zijn ze bij het Natuurhulpcentrum een spray aan het ontwikkelen om wolven weg te houden. De eerste stalen met de geurextracten van beren en tijgers – natuurlijke vijanden van de wolf – lijken resultaat de boeken. “De tamme wolf hier in het centrum is er doodsbang voor”, zegt Sil Janssen.

UPDATE. Hebt u vanochtend de wenkbrauwen gefronst bij het lezen van dit artikel? Terecht. Het gaat immers om een aprilgrap van onze redactie en het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek. Enkelingen hebben zich laten vangen, maar de meeste lezers hadden meteen door dat het om een aprilvis ging. Een aantal leuke reacties:

  • "Ik zou het ontzettend lief gevonden hebben mocht Sil echt een mannetje voor Naya gehaald hebben. En wat de spray betreft … kunnen jullie ook zoiets maken voor schoonmoeders?"
  • "Ik heb geen wolvenspray nodig. Ben wel blij dat jullie op 1 april geen hazenspray uitgevonden hebben. Met vriendelijke groeten, de PaasHaas"
  • "Ik heb daar wel interesse in,wij hebben hier kippen en het moest erg zijn als die wolf op 1 april plots in onze tuin staat en zijn paasmenu opeist!"
  • "Hallo, graag zou ik de nieuwe anti- wolvenspray uitproberen. Niet om wolven maar om...aprilvissen op afstand te houden"
  • "Kan ik een bus komen halen, heb deze nacht vermoedelijk een wolf in mijne achtertuin gehad. Paashazen allemaal weg hier."
  • "Probeer ook eens met de geur van een verse aprilvis!"

Het verhaal van wolvin Naya hoort intussen tot het collectief geheugen van de Limburgers. En het sprookje leek nog mooier te worden toen er een wolf richting de mysterieuze wolvin leek te lopen. Tot hij tegen een auto aanliep en stierf. “Wij zijn naar centraal Duitsland gereden om een mannetje te vangen. Daar zijn wolven genoeg en intussen is bewezen dat er altijd wel een paar richting Nederland en ook Vlaanderen komen. Wat wij nu hebben gedaan, is dat proces een beetje versnellen. Niet meer dan dat”, begint Sil.

Karkassen

De wolf vangen, was volgens Sil en co niet zo moeilijk. “We hebben hier een grote vangkooi. Op een strategische plek werd die geïnstalleerd. Als lokaas hadden we de geurstoffen van de dode wolf en een tamme wolf die hier zit, in combinatie met het karkas van een ree in de kooi gelegd. En heel snel hadden we touche en wandelde een mannetjeswolf de fuik in,” gaat Sil voort. De kist werd in de dierenambulance geladen en naar Limburg gereden.

Roedels

Met de komst van Naya’s lief, loopt hier binnen afzienbare tijd een hele roedel wolven rond. “Hier is net voldoende plek voor een roedel. Jaarlijks zullen de wolven-pubers dus opzoek moeten naar een nieuw territorium en alle richtingen uitschieten. Wij zijn nu bezig om een spray te ontwikkelen die ervoor zorgt dat een wolf uit een tuin blijft. In het centrum hebben we tijgers en beren zitten, dat zijn altijd al de natuurlijk vijanden van een wolf geweest. Door hun geurextracten (urine) in een spray te verwerken, lijken we al resultaat te boeken. De wolf hier in het centrum heeft er in ieder geval schrik van”, besluit Janssen.

Het Natuurhulpcentrum is nu op zoek naar 20 personen die zo’n spray willen proberen. Voorwaarde is wel dat ze een duidelijke reden moeten hebben waarom ze een afschrikmiddel nodig hebben. Reageren kan op hier@reageren.be.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio