© AP

Catalaanse ex-leider Puigdemont opgepakt in Duitsland, advocaat verwacht snelle voorwaardelijke vrijlating

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is opgepakt in Duitsland. Dat bevestigt zijn advocaat Paul Bekaert aan onze redactie.

Puidgemont was met de wagen vanuit Finland weer op weg naar ons land, waar hij in ballingschap leeft sinds de Spaanse justitie een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitvaardigde. Niet lang nadat Puigdemont zondagochtend om 11 uur de Deens-Duitse grens had overschreden, werd zijn wagen door de snelwegpolitie van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein aan de kant gezet. Daarop werd hem gemeld dat hij geseind stond, en dus gearresteerd werd. Puigdemont wordt momenteel vastgehouden in een politiekantoor in de Noord-Duitse Kiel.

Zijn Catalaanse advocaat Alonso-Cuevillas meldt dat zijn cliënt correct wordt behandeld, en dat zijn juridische verdediging al werd geactiveerd. Volgens Paul Bekaert, zijn advocaat in ons land, is het nu aan de Duitse justitie om de geijkte procedure bij een Europees aanhoudingsmandaat te volgen. “Dit is de gewone procedure in Schengenzone. Er zijn echter genoeg redenen om het Spaanse verzoek om uitlevering te weigeren, en mijn cliënt meteen weer vrij te laten. Maar dat is aan het Duitse gerecht.”

Spaans aanhoudingsbevel

Het Spaanse Hooggerechtshof vaardigde vrijdag nieuwe aanhoudingsbevelen uit tegen Puigdemont en vijf andere separatistische Catalaanse politici. Puigdemont was op dat moment in Finland, waar hij onder meer een lezing gaf aan de universiteit van Helsinki. De Finse politiedienst KRP zei dat ze de standaardprocedure voor uitlevering zou opstarten, maar dat de verblijfplaats van Puigdemont niet bekend was. Volgens de Finse politicus Mikko Karna, die Puigdemont onderdak bood, had zijn gast Finland vrijdag al verlaten.

De crisis rond de Catalaanse kwestie blijft zo dus voortduren. Rechter Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof bevestigde vrijdag de vervolging wegens rebellie van dertien Catalaanse separatisten, onder wie Puigdemont. Hij wordt onder meer vervolgd voor het organiseren van het referendum van 1 oktober 2017 over zelfbeschikking, hoewel dat verboden was en ondanks “het ernstige risico op gewelddadige incidenten”. Door dit nieuwste arrest worden bijna alle leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging geviseerd door het Spaanse gerecht.

Voorwaardelijk in vrijheid

Paul Bekaert, de Belgische advocaat van de zondag in Duitsland opgepakte Carles Puigdemont, verwacht dat de Catalaanse oud-minister-president onder voorwaarden zal worden vrijgelaten, in afwachting van de behandeling ten gronde van het aanhoudingsbevel dat tegen hem uitgevaardigd is.

Hoe moet het nu verder met Puigdemont? Bekaert denkt dat hij snel onder voorwaarden vrij zal worden gelaten, “zoals in België ook gebeurd is”. De Duitse rechter moet binnen de 48 uur beslissen over die voorwaardelijke invrijheidsstelling. Binnen een periode van 60 dagen moet de Duitse justitie ten gronde oordelen over de uitvoering van het aanhoudingsbevel dat Spanje tegen Puigdemont uitgevaardigd heeft. Pro memorie: toen Puigdemont in november 2017 door de Brusselse onderzoeksrechter werd vrijgelaten, mocht hij in afwachting van de behandeling ten gronde van het toen uitgevaardigde aanhoudingsbevel België niet verlaten zonder toestemming.

Bekaert bevestigt dat hij de advocaat van Puigdemont blijft, ook al bevindt zijn cliënt zich in Duitsland. De Catalaanse ex-minister-president kijkt in Spanje mogelijk tegen een lange gevangenisstraf aan, nadat hij en twaalf andere separatisten vorige vrijdag in vervolging werden gesteld wegens rebellie. “Maar natuurlijk wil hij dat koste wat het kost vermijden”, zegt Bekaert. “Ik stel mij overigens grote vragen bij de Spaanse democratie, die verkozen parlementsleden achter de tralies zet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer